Suntem ceea ce gandim despre noi. Daca, tu, esti ferm convins ca esti o persoana onesta, gandurile tale vor merge in aceasta directie, se vor dezvolta, iar manifestarile si comportamentul tau vor intari acest lucru. Urmarea este ca oamenii te vor percepe in acest fel. De aceea trebuie mare atentie la gandurile noastre. Nu este ceva usor, deoarece, asa cum se stie, ne trec prin cap milioane si milioane de ganduri. La o analiza mai abstracta, putem spune ca suntem o colectie de ganduri. Unele vin si pleaca, altele persista o perioada. Unele se materializeaza, altele nu, dar toate dau, in  ansamblul lor, o nota de unicitate persoanei respective. Afirm acest lucru, deoarece acelasi gand poate strabate mintile mai multor oameni, dar la fiecare dintre ei are si o componenta specifica, unica. De aceea suntem diferiti.

Ne place sa spunem….” eu gandesc diferit ” sau ” cum poti sa gandesti in felul acesta ? ”. Aceasta unicitate a gandului este data de felul in care il traim si il simtim, cat si de intensitatea cu care facem acest lucru. Marea provocare a noastra o reprezinta trierea si aruncarea la gunoi a gandurilor lipsite de importanta pentru noi, cat si a celor nocive. Am facut precizarea ” pentru noi ”, intrucat importanta unui gand este data de mentalitatea, nivelul intelectual, moral si spiritual al persoanei respective, dar si de interesul acesteia. Altfel spus, ceea ce este important pentru mine, pentru tine ar putea fi nesemnificativ. Si atunci este imperios necesar sa ne cunoastem, sa stim ce vrem de la viata, sa stim unde vrem sa ajungem, sa stim ce vrem sa devenim, dar mai ales sa stim cum dorim sa fim perceputi de cei din jur. Hai sa analizam fiecare afirmatie in parte !

Sa ne cunoastem…ce inseamna acest lucru ? Inseamna sa-ti cunosti calitatile si defectele, punctele tari si punctele slabe, intr-un cuvant sa ai o imagine clara despre tine, in diferitele momente ale vietii. Nu este, insa, suficient sa-ti cunosti aceste puncte, trebuie sa ai vointa si perseverenta sa lucrezi la imbunatatirea lor, sau chiar la eliminarea unora dintre ele. La ce ma refer cand afirm acest lucru ? Sa presupunem ca avem obiceiul de a amana  lucrurile. Se stie foarte clar ca acesta este un mare defect. Aici nu avem ce imbunatati, trebuie pur si simplu sa depunem efortul pentru a scapa de acest, hai sa-i spunem, balast. Insa cel mai important aspect este acela de a fi foarte sinceri cu noi insine. Trebuie sa identificam corect punctele slabe, sa le recunoastem, sa le acceptam si in cele din urma sa le indreptam, sau sa ne debarasam de ele.

Sa stim ce vrem de la viata…ce intelegem prin aceasta ?  Cunoastem cu totii ca fiecare persoana are o misiune in viata. Asa este. Unii au misiunea sa vindece, altii sa construiasca, altii sa faca performanta in sport, altii sa cante, s.a.m.d. Totul este sa-ti descoperi aceasta menire, cat mai devreme posibil, si sa incepi sa ti-o duci la indeplinire. Din pacate nu multi oameni reusesc acest lucru. Putini sunt aceia care se pot ” lauda ” ca si-au gasit menirea. Pe acestia ii poti identifica usor. Radiaza de fericire pentru ca fac ceea ce le place si le place ceea ce fac. Ei nu cunosc notiunea de oboseala. Muncesc cand trebuie sa munceasca si muncesc cand trebuie sa se odihneasca. Vorbesc, permanent , despre ceea ce fac, cu maxima bucurie si  tot timpul cauta sa-si imbunatateasca activitatea. Vorbesc cu atata pasiune, incat daca-i asculti cu atentie, nu poti sa nu te indragostesti de munca pe care-o depun. Daca si celelalte planuri ale vietii lor sunt cel putin in echilibru, se poate spune ca aceste persoane sunt cu adevarat fericite.

Sa stim cum dorim sa fim perceputi de cei din jur…Toti avem impresia ca ne cunoastem, mai mult sau mai putin. Uneori suntem surprinsi cand cineva face o afirmatie despre noi, si nefiind de acord cu ea, o contestam sau o negam. Apoi cand suntem cufundati in intimitatea noastra, acolo unde nu mai este loc de minciuna, ne intrebam ce l-a determinat pe ” X ” sa spuna acel lucru la adresa noastra. Mai ales ca parerea, pe care-o avem despre noi insine, este total diferita. Adevarul este ca lumea ne percepe dupa gandurile (atunci cand ele sunt cunoscute) si faptele noastre. Degeaba dorim sa fim perceputi, de exemplu, ca persoane punctuale, daca la fiecare intalnire intarziem cel putin zece minute. Sau, degeaba ne dorim sa fim vazuti ca persoane constiincioase, atata timp cat noi tergiversam, regulat, tot ceea ce facem.

In concluzie :

– Fa-ti curatenie in ganduri si elimina-le pe cele negative.

– Concentreaza-te, puternic, pe cele pozitive.

– Identifica-ti calitatile si defectele.

– Dezvolta-ti, permanent, calitatile.

– Analizeaza-ti defectele. Indreapta-le sau scapa de ele.

– Dimensioneaza-te, permanent, sa stii in ce stadiu te afli.

– Fii sincer cu tine insuti. In autocunoastere nu este loc de minciuna.

– Monitorizeaza-ti, permanent, gandurile.

 Si nu uita….Suntem ceea ce gandim, tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre, iar cu gandurile noastre construim lumea.

Pe curand,

                   Roxana Rohan