Indiferent ca plecam in vacanta, in interes de serviciu sau de afaceri, o pregatire adecvata este absolut necesara, dar si fireasca.
Trebuie sa ne alegem hainele potrivite, echipamentul corespunzator si toate lucrurile ce ne sunt indispensabile.
Facem liste, pentru a nu uita nimic, ne pregatim intens si totusi, pe parcurs, in timp ce inaintam, constatam ca n-am luat chiar tot ce ne trebuia.
Nu ne facem, insa, probleme. Ceea ce este, cu adevarat, important se afla la noi. Este vorba, evident, despre biletul de cazare.
Lipsa unui tricou, in culorile preferate, sau a unei umbrele de plaja, nu constituie o problema grava, dar a uita biletul inseamna compromiterea calatoriei.
Sunt anumite elemente care nu pot lipsi, din ecuatie, cand luam decizia de a porni pe un drum, indiferent care este acela.
Si este firesc sa fie asa. Cum ai putea sa pleci cu masina daca rezervorul este gol ?
Admitem faptul ca nu putem lua chiar totul, dar esentialul nu trebuie, niciodata, scapat din vedere.
Deseori ne stabilim obiectivul, avem cunostintele si pregatirea pentru a-l atinge si totusi n-o facem. Ce ne lipseste din bagajul vietii ? Ce element, cu adevarat important, a fost uitat pe drum ?
Am sa va prezint, printr-un joc de cuvinte, ceea ce, in opinia mea, trebuie sa contina bagajul, fiecaruia dintre noi, in marea calatorie a vietii. Iata-le :
- AUTOSUGESTIE
- MOBILIZARE
- BIRUINTA
- INTELIGENTA
- TENACITATE
- INITIATIVA
- EVALUARE
Acestea sunt elementele, indispensabile, in lipsa carora nu putem porni. Pe verticala apare corespondentul biletului de cazare, din exemplul de mai sus.
Din pacate, ”dimensiunile sale ” il fac total nepotrivit pentru bagajul multora dintre noi. Asa se explica faptul ca pornim, la drum, fara el.
Parcurgem un traseu scurt si renuntam. Ne intoarcem si ne cazam in zona noastra de confort. Unde este mai cald si mai placut decat acolo ?
Deschidem bagajul, scoatem elementele ce ne-ar fi fost de un real folos, si-l umplem…cu ce oare ? Cu resemnare, delasare, ignoranta si multumire de sine. De ce-am avea nevoie de mai mult ?
Ambitia este liantul ce leaga sapte, dintre cele mai importante, componente ale succesului. Este, daca vrei, VANTUL CE UMFLA PANZELE CORABIEI TALE.
In lipsa acestuia, ea, va ramane la tarm, iar tu, in calitate de conducator al ei, vei dormita, in cabina, privind, cu regret, si visand la o destinatie care, cu trecerea timpului, se indeparteaza tot mai mult.
Ambitia este scanteia ce aprinde, in sufletul nostru, flacara dorintei. Aceasta poate dura o viata sau se poate stinge intr-o clipa.
Este ingredientul ce nu trebuie sa ne lipseasca din ” alimentatia ” zilnica. Avem nevoie de el.
Directionata, insa, spre lucruri marunte, ambitia isi pierde din valoare. Pur si simplu se dilueaza. Irosirea ei este dovada clara a faptului ca ne lipseste un obiectiv realizabil si bine conturat.
Intre ambitie si celelalte componente, necesare atingerii obiectivului propus, exista o relatie de proportionalitate.
De exemplu, cu cat spiritul de initiativa este mai dezvoltat, cu atat ambitia atinge cote mai inalte.
Daca momentele de autoevaluare sunt mai rare, sau lipsesc cu desavarsire, ambitia se manifesta cu timiditate sau…deloc.
Fără ambiţie nu poţi porni nimic. Fără muncă nu poţi termina nimic. Nimeni nu îţi va trimite premiul. Trebuie să-l câştigi.
Visurile noastre vor putea fi concretizate, doar, daca au la baza o mare ambitie. Altfel, insasi notiunea de vis, devine incompatibila cu mentalul nostru.
Nu este rau sa avem ambitii, chiar foarte mari, atata timp cat nu depasesc linia ce desparte normalul de absurd.
Fara ele am avea o viata terna, banala si lipsita de culoare. Nu aceasta este menirea noastra. Istoria a demonstrat-o.