masca-1378737008

Sunt atatea de realizat in viata, dar timpul, din pacate, nu este generos asa cum ne-am dori. Trece cu o viteza inspaimantatoare, fara, ca cel putin, sa ne avertizeze.

Si totusi de noi depinde cum il valorificam, cum il modelam. Daca il privim ca pe un adversar invincibil, de la care asteptam clementa, va trebui sa intelegem ca n-o primim.

Pentru el notiunea de iertare nu exista. Este nemilos si crud. Solutia este incheierea unui ” armistitiu ”, in conditii stabilite de noi insine.

Si putem face aceasta, nu reactionand la evenimentele vietii, ci incercand sa le controlam intr-o masura cat mai mare.

Nu din postura de spectatori, stand confortabil in tribuna, ci din aceea de luptatori in ringul vietii.

De noi depinde sa facem din ” timp ” un aliat si nu un adversar. Il putem determina sa lucreze pentru noi si nu impotriva noastra.

Dar pentru aceasta este nevoie, in primul rand, de schimbarea atitudinii. Trebuie sa intelegem ca, punandu-l sa lucreze in favoarea noastra, va capata alte                       ” dimensiuni.

Se va dilata prin importanta pe care o va avea. Va deveni mai consistent, mai greu, mai voluminos, prin realizarile noastre.

Schimbarea atitudinii inseamna o schimbare de fond, la nivelul fiintei noastre. Este, daca vrei, o transformare radicala in felul de a vedea lucrurile, de a privi viata, de a gandi si a actiona.

Resemnarea, pe care o afisam, ca reactie la trecerea inevitabila  a timpului, ne duce intr-o zona a superficialitatii, a ignorarii aspectelor, cu adevarat importante, ale vietii.

Ne-am obisnuit sa le minimalizam, sa trecem, cu usurinta, peste ele. Seriozitatea si-a pierdut valoarea. Ideea in sine este considerata, ca fiind, depasita, perimata. Pentru a găsi calea, nimic nu este mai bun decât seriozitatea. Auto-cultivarea cere seriozitate.

Daca facem o ierarhizare a calitatilor, necesare in drumul nostru spre succes, seriozitatea se pozitioneaza, fara doar si poate, pe podium. Este cea care sta la baza celorlalte si in lipsa careia nu se poate ajunge la destinatie.

Ea este elementul ce vine, la pachet, cu celelalte calitati de care avem atata nevoie. Le insoteste si le completeaza.

Nu poti studia fara seriozitate, nu te poti educa, nu poti alege, si exemplele nu se opresc aici.

Seriozitatea este varful sagetii ce porneste din arcul vietii. Daca este confectionat dintr-un material dur, are toate sansele sa patrunda, adanc, in tinta aleasa.

Daca nu, se rupe, risipindu-ne visurile in care am crezut si pentru care am luptat. Seriozitatea nu trebuie sa fie o masca. Ea, insasi, este esenta prin natura sa. Ca sa primesti statutul de persoana serioasa este necesar sa faci schimbari profunde la nivelul fiintei tale. Prin fiecare celula trebuie sa respiri ” seriozitate ”.

Ea este, pana la urma, un mod de viata. Foarte util si benefic pentru aceia care-l aleg.

Facem eforturi, in acest sens, si suntem convinsi ca putem pacali interlocutorul. Gresit. Asa cum am spus, seriozitatea nu poate fi mimata. Atunci cand o facem, falsitatea ei, colorata atat de strident, nu poate adormi simturile nimanui.

Seriozitatea nu trebuie asociata cu ideea de ” masca ”. Purtam tot felul de masti care induc in eroare. Unele, ce-i drept, convingatoare, altele mai putin. Dar masca seriozitatii este singura ce ne aduce numai prejudicii.

Asa cum se stie, efectele seriozitatii sunt palpabile. Daca nu sunt vizibile, masca devine, doar, o pacaleala juvenila, identificabila cu usurinta. Iar posesorul ei va capata eticheta ” neserios ”.

Seriozitatea are un rol hotarator in toate planurile vietii noastre. Nu poti face niciun pas in lipsa acesteia. Orice demers va fi sortit esecului. Si atunci care este solutia ? Educatie si autodisciplina.

O munca facuta cu seriozitate va avea, intotdeauna, succes. Cel ce si-a castigat statutul de ” persoana serioasa ”, demna de incredere, se va bucura de tot respectul si aprecierea celor din jur.

Prezenta ei devine o necesitate si in toate aspectele ale vietii. Nu poti sa fii serios in afaceri si neserios in viata personala, sau invers.

Seriozitatea nu exclude veselia, rasul, buna dispozitie si glumele. Acestea o intaresc si o accentueaza.

Acolo unde lipseşte gluma, lipseşte de fapt seriozitatea.

Pe curand,

                Roxana Rohan