A sti sa ne alegem prietenii este un aspect important al vietii noastre, ce nu trebuie tratat cu usurinta, sub nicio forma.
Majoritatea pretindem ca suntem inconjurati de prieteni. Vorbim zilnic cu ei, la telefon sau in diferite alte situatii. Le vehiculam numele, de cate ori avem ocazia, ne mandrim cu ei, ne bazam pe ei, le cerem ajutorul, atunci cand avem nevoie.
Rezumand, se poate spune, ca sunt oamenii, de langa noi, care, intr-un fel sau altul, participa la realizarea destinului nostru.
Se vehiculeaza ideea, conform careia, cu cat avem mai multi prieteni, cu atat este mai bine, intrucat relatiile, asa cum se stie, sunt deosebit de importante.
Consider ca a avea multi prieteni este cu adevarat remarcabil. Intrebarea, pe care mi-o pun, este, cati dintre acestia ne sunt cu adevarat prieteni ? Cati, dintre noi, n-am fost, cel putin o data, dezamagiti de prieteni ? Cati, dintre noi, n-am strans, la pieptul nostru, persoane pe care i-am crezut prieteni adevarati si care, atunci cand aveam mai mare nevoie de ei, ne-au intors spatele ?
Din dorinta noastra, permanenta, de a comunica si socializa, isi trag seva anumite greseli, care ne pot schimba, uneori dramatic, cursul vietii.
Cred ca acordam cu foarte mare usurinta ” statutul de prieten ”. Dupa parerea mea, prieten inseamna foarte mult. Nu poti sa acorzi oricui acest statut.
Trebuie sa fi foarte exigent la acest capitol. Sa sti sa faci diferenta intre ”cunostinta ” si ” prieten ”. Multi nu facem acest lucru si de aici pornesc dezamagirile, suferintele, pierderea increderii in oameni, s.a.m.d.
Cineva mi-a spus, cu ceva timp in urma, intr-o discutie despre amicitie, ca nu mai are niciun prieten. Avusese cativa care l-au dezamagit foarte tare, si din acest motiv luase hotararea sa renunte la ei si, mai mult decat atat, sa nu-si mai faca altii.
I-am spus atunci, o spun si acum, ca este o mare greseala. Prin viata nu poti trece fara prieteni. Atiudinea extrema pe care el o adoptase era total gresita.
O dezamagire, sau chiar mai multe, nu te pot determina sa iei hotarari atat de radicale. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca extremele, in viata, trebuie evitate. Intotdeauna este bine sa alegem calea de mijloc. Este cea mai grea, dar singura care duce la echilibru si armonie interioara.
Am sa-ti mai dau un exemplu, insa, din cealalta extrema. Cunosc o persoana cu foarte multi prieteni. Cel putin asa sustine. Nu am intrat, niciodata, in detalii (cu toate ca am avut multe discutii cu ea, pe diferite teme, inclusiv pe aceasta), legate de calitatea acestora, de relatia apropiata, sau mai putin apropiata, pe care o are cu ei, de felul in care se deruleaza aceste relatii de prietenie, s.a.m.d.
La ultima intalnire mi-a marturisit, cu o vadita tristete, ca niciunul, dintre cei pe care ii considera prieteni, n-au ajutat-o intr-un moment, greu, al vietii ei. Era vorba despre un ajutor financiar. Acesta a venit, intr-un final, de la o persoana, de la care nu se astepta.
Nu numai ca respectivul nu se afla in cercul ei de prieteni, dar nici nu intentiona, ca vreodata, sa-i acorde acest statut. Ce concluzii ar trebui sa tragem de aici ?
Cand ne referim la prietenie, eu vad lucrurile in felul urmator :
Trebuie sa acordam notiunii de ” prietenie ” valoarea care o merita. Este bine sa facem o distinctie clara, intre parteneri de afaceri si prieteni.Partenerii de afaceri sunt aceia de care suntem legati, prin anumite interese de ordin profesional (interesul trebuie sa fie reciproc, evident). In relatia de prietenie nu exista interese (daca acestea totusi exista, relatia poate fi numita oricum, dar nu de prietenie).
Nu trebuie ca dorinta, de a ne face cat mai multi prieteni, sa devina o obsesie.Tine minte : nu cantitatea conteaza ci calitatea.
Oamenii pe care-i cunosti, de regula, pot fi impartiti in trei categorii : parteneri de afaceri (sau colegi de serviciu), cunostinte si prieteni.Multi, dintre noi, suntem tentati sa punem semnul egal intre a doua categorie (cunostinte) si cea a ” prietenilor ”. Consider ca este gresit.
Cunostinte avem toti. Ne intalnim cu ele, uneori intamplator, discutam, abordam subiecte generale si de actualitate, ne zambim si apoi ne despartim. Prietenii, insa, reprezinta o categorie aparte. Ei sunt aceia cu care comunicam sincer, fara masca, cu care avem o relatie speciala, in care primeaza, fara doar si poate, increderea.
Intre doua persoane, care se considera prieteni, trebuie sa existe o relatie spirituala.Ei au, de regula, aceleasi pasiuni dar si aceleasi preocupari intelectuale.
Cand doi prieteni se hotarasc sa faca o afacere impreuna, prietenia dintre ei, va face loc parteneriatului. Pentru ca, intotdeauna, intr-o afacere exista un interes. In acel moment prietenia lor se incheie, chiar daca cei doi vor, sau nu, sa recunoasca acest lucru. Aparitia unui interes cat de mic, intr-o relatie de prietenie, anuleaza statutul acesteia. N-are importanta cum se va numi ulterior, dar prietenie, in niciun caz.
Incearca sa-ti alegi, tu, prietenii. Nu astepta sa te aleaga ei pe tine.In felul acesta ai timpul necesar, sa-i cunosti mai bine, sa observi ce aveti in comun, sa vezi daca se ridica la standardele tale.
Relatia de prietenie ia nastere numai atunci, cand cei doi au unul sau mai multe puncte in comun. Aceasta este o conditie necesara dar nu suficienta. Putem adauga (dar nu cu caracter de obligativitate) empatia, nivelul intelectual, varsta, mediul social, etc.
Depinde numai de tine sa-ti alegi aceste puncte. Este bine ca ele sa aiba la baza (cum am mentionat mai sus), atat latura spirituala cat si cea intelectuala, cu toate ingredientele lor.
Sigur ca o relatie de prietenie se poate baza si pe alte criterii (inafara celor prezentate). Ramane, insa, la latitudinea fiecaruia dintre noi, daca sa acceptam, sau nu, o astfel de relatie.
Nu faceti alegeri pripite, cand este vorba despre prietenie. Mediul tau de prieteni te poate ridica sau cobori.
Numai de tine depinde din care vrei sa faci parte.Prietenia este o relatie nobila si asa va ramane. Ma refer, evident, la prietenia adevarata.
Se spune ca bogatia unui om este data de calitatea prietenilor sai. Foarte adevarat. Este bine sa fi exigent, cand iti alegi prietenii.
Trebuie sa ridici stacheta permanent.
Pe curand,
Roxana Rohan