tumblr_ln4qhiufqm1qarfa8o1_1280

In ultimul timp se discuta tot mai mult despre performante profesionale, despre evolutii personale, despre schimbari pe toate planurile. Traversam ceea ce unii  numesc ” secolul trezirii ”.

Nicicand oamenii nu au fost atat de preocupati de propria lor transformare. Aceasta preocupare este extraordinara si n-ar trebui sa ne mai paraseasca niciodata.

Numai in felul acesta  putem sa ne continuam drumul pe care ne-am angajat.

Adevarul este ca, fiecare dintre noi, avem obligatia morala sa aducem schimbarea in viata noastra.

Ma refer, aici, la schimbarea de atitudine, de mentalitate, dar si a felului in care ne comportam si ne traim viata.

Schimbarea trebuie facuta cu maxima sinceritate si in profunzime. N-o poti face decat in acest fel.

Dar ca sa pornim acest proces, este necesar sa-i intelegem importanta. Nu poti sa te implici intr-un proiect, daca nu crezi in el cu toata fiinta ta. Este o conditie esentiala.

Mai devreme sau mai tarziu, toti vom pasi pe drumul schimbarii, pentru ca acesta-i sensul. Diferenta o face, insa, momentul producerii scanteii. Cu cat mai devreme cu atat mai bine.

De multe ori amanam acest proces din motive obiective. Suntem, insa, constienti de importanta sa si vrem sa-l incepem, dar conditiile nu ne permit.

Ceea ce conteaza, cu adevarat, este faptul ca realizam necesitatea schimbarii, in viata noastra, si ne-o dorim. Acesta este un pas urias si cu siguranta esential.

Si totusi exista oameni pentru care acest aspect, al vietii lor, este nesemnificativ. Eu, personal, vorbesc frecvent cu astfel de persoane.

Le ascult, cu mare atentie, punctele de vedere, dar nu le pot intelege.

Discutand, intr-un grup de prieteni, despre viata si despre felul in care ne raportam la ea, unul dintre ei, ” nonconformistul de serviciu ”, mi-a spus ca viata este prea scurta si trebuie traita la maximum, pentru ca mai tarziu sa nu existe regrete.

Este o idee ce-si face tot mai mult loc, dar nu este decat partial adevarata.

Ideea de viata scurta este destul de relativa. Nu este decat o problema de perceptie. O viata traita cu intensitate pare, evident, mai lunga decat una terna si anosta (bineinteles, din perspectiva celui care o traieste).

Cand discutam despre ” a trai viata la maximum ”, parerile sunt impartite, intrucat pretentiile si asteptarile de la viata, mentalitatile, educatia, toate acestea difera de la om la om.

Felul in care vedem viata ne diferentiaza. Bucuriile si placerile imbraca forme diferite. Necazurile si supararile la fel. Totul este relativ.

Acestea nu sunt decat simple ramificatii ale unui arbore imens, ce se afla inlauntrul nostru. El conteaza cu adevarat. Este arborele evolutiei noastre spirituale. A trai cu intensitate, la maximum, fara regrete, inseamna sa-l ajuti sa creasca si sa se dezvolte, in fiecare moment al vietii tale.

Orice altfel de abordare este doar iluzie. Simple lucruri care vin si se duc. Al caror gust persista o perioada scurta si apoi dispare.

Ceea ce ne ramane, permanent, este, fara indoiala, ” copacul nostru interior”. El este esenta vietii. El este acela care ne aduce bucuria reala si nu cea trecatoare, superficiala.

Iata cateva idei, care ne pot ajuta, sa aducem schimbarea in viata noastra :

  • Considera schimbarea ca pe ceva firesc in viata ta. Nu fugi, niciodata, de ea !
  • Accepta ca alte puncte de vedere pot fi mai bune decat ale tale. Lasa orgoliul si imprumuta-le !
  • Toate ideile bune si utile merita retinute.
  • Viata este prea scurta, de aceea trebuie traita, punand accentul pe calitate si nu pe cantitate.
  • Trebuie sa stii sa alegi adevaratele valori si nu falsurile.
  • Sa acorzi importanta cuvenita lucrurilor care persista.
  • Sa-ti selectezi, cu grija, mediul social pe care-l frecventezi. Este deosebit de important. Sunt persoane care, timp indelungat, n-au putut face schimbarea, din cauza influentei puternice a mediului in care socializau si in care isi petreceau o buna parte din timp. Cand au constientizat acest lucru, s-au rupt de mediul respectiv si s-au dedicat, in totalitate, schimbarii.
  • Alege-ti, cu mare atentie, prietenii ! Trebuie sa creada in aceleasi valori, in care crezi si tu. Sa gandeasca si sa simta la fel ca tine.
  • Analizeaza-ti, in amanunt, viata ! Raspunde-ti la intrebarea, daca esti sau nu multumit de ea ! Daca raspunsul este ” nu ”, trebuie sa treci la actiune! Ea este cheia schimbarii.
  • Obisnuieste-te sa-ti pui tot timpul intrebari !
  • Fa tot posibilul ca in cercul tau de prieteni si cunostinte, sa ai numai persoane de valoare, de calitate ! De tine depinde sa stii sa-i selectezi.
  • Transformarea este drumul pe care trebuie sa-l parcurgem fiecare dintre noi. Schimbarea este singura constanta in viata.
  • Chiar daca exista si alte drumuri, unele ocolitoare, altele deosebit de intortocheate, in final toate se intersecteaza cu cel important.

Deci marea problema este aceea de a gasi, cat mai repede cu putinta, drumul care ne duce spre noi insine, cel care, cu adevarat, conteaza.

Pe curand,

                      Roxana Rohan