Atata timp cat raul va fi prezent in viata noastra, va trebui sa luptam cu el. Adevarul este ca existenta lui ne motiveaza sa devenim mai buni. Si o facem cu fiecare zi ce trece.
Sa-l distrugem in totalitate, putin probabil, dar sa-l diminuam este o obligatie pe care o avem toti, in egala masura.
Raul este prezent sub toate formele posibile si zilnic ne confruntam cu el. De cand iesim din casa si pana la sfarsitul zilei, trecem prin situatii in care prezenta lui se face simtita.
Ne-am obisnuit, insa, cu el. Face parte din viata noastra. Ideea este sa-l izolam si sa-l inlaturam. Raportandu-ne, insa, la el putem progresa.
Orice forma ar lua raul si orice manifestare ar avea, declanseaza, in noi, sentimentul de opozitie, de aparare, de contracarare a lui.
Dorinta, permanenta, a omului de schimbare, de transformare, cat si pasii vizibili care se fac in aceasta directie, aduc o diminuare considerabila a raului, ca fenomen in sine. Dar asa cum am spus doar o diminuare.
Important este ca fiecare, dintre noi, sa luptam cu el, acolo unde ii simtim prezenta si sa-l invingem.
Raul nu poate fi privit separat de natura umana. Nu ne nastem cu el, dar bunatatea noastra este umbrita, pe parcursul vietii, mai mult sau mai putin, de prezenta raului.
Este prezent, in fiecare dintre noi, in diferite proportii, sa le spunem asa, si se manifesta ca atare.
Trebuie sa luptam cu el, in interiorul nostru, din momentul in care i-am constientizat prezenta.
Cum sa lupti cu raul, ce provine dintr-o alta sursa, daca tu nu ti-ai castigat propriul razboi ?
Cum poti sa identifici forme ale raului, daca tu nu faci un efort pentru a le intelege pe acelea, care salasluiesc in tine ?
Omul acorda o importanta deosebita castigarii bataliei. Face aceasta prin simpla incercare de a deveni mai bun. Si, nu de putine ori, reuseste.
Din pacate, insa, nu intotdeauna. Multi pierdem lupta, fara o minima implicare. Ne consolam cu ideea ca ” asa sunt oamenii ”, si mergem mai departe.
Oamenii sunt asa ca vor ei sa fie asa. Iar optiunea va fi prezenta pana cand, fiecare dintre noi, va constientiza efectul nociv al acesteia, si va depune toate eforturile pentru a castiga propria confruntare. Pana cand vom invata ca singura cale, de a rezolva problemele, este aceea a bunatatii, a bunului simt, si a gandirii pozitive.
Am afirmat, mai sus, ca rautatea poate lua diferite forme. Una mai odioasa decat alta. Dupa parerea mea, cea mai periculoasa, dintre toate, este sugestionarea negativa.
Sunt convinsa ca fiecare s-a confruntat si se confrunta cu aceasta forma de rautate, de agresiune, care, nu de putine ori, vine din partea unor persoane cunoscute sau chiar a unor prieteni.
Tocmai din acest motiv suntem mai vulnerabili. Daca sugestiile ar veni din partea unor necunoscuti, am fi capabili sa tinem garda sus, iar efectul ar fi mai putin devastator.
Din pacate, asa cum spuneam, de cele mai multe ori, ele vin din partea cunoscutilor. Fie ca o fac intentionat sau nu, efectul asupra noastra este imens si pe termen lung.
Atunci cand o persoana necunoscuta te agreseaza, pe un ton ridicat, folosind un limbaj indecent, aducandu-ti grave injurii, efectul acestora, asupra ta, poate fi destul de mare, pe moment.
De cele mai multe ori ripostezi si dupa un schimb ” amical ” de replici, focul se stinge.
Subconstientul le preia, insa, ca nefiind adevarate, ci doar simple jigniri. De aceea, efectul acestora nu dureaza si nu ne influenteaza pe termen lung.
Cand, insa, o persoana cunoscuta (poate fi chiar prieten) ni se adreseaza pe un ton bland si convingator, spunandu-ne… ” Ce-i cu tine ? In ultimul timp arati groaznic…”, situatia este total diferita.
Subconstientul va prelua, cu usurinta, afirmatiile si va incepe sa le ” proceseze ”.
Daca respectivul este corect si onest, va trebui sa tinem cont de parerea lui si sa luam toate masurile, care se impun intr-o astfel de situatie (medic, analize etc).
Daca, insa, persoana ne doreste raul, aceasta este cea mai perfida si periculoasa modalitate de a ni-l provoca. Este ceea ce se numeste SUGESTIA NEGATIVA.
Ea functioneaza in majoritatea situatiilor, dar in mod special cand este aplicata asupra persoanelor mai sensibile, usor influentabile, care la momentul initierii sugestiei, traverseaza o etapa dificila a vietii, fiind deci mai vulnerabile.
- Incercati zilnic sa va autosugestionati pozitiv;
- Evitati supararile si starile tensionate ;
- Incercati sa radeti, cat mai mult, cautand tot timpul motive pentru a mentine aceasta stare;
- Selectati-va, permanent, cunostintele si chiar prietenii;
- Alegeti compania persoanelor optimiste, vesele, pline de viata, care va invioreaza fiecare clipa;
- Evitati-le pe cele care se plang, permanent, de situatia lor, pe cele care abordeaza subiecte legate de boala, moarte, esecuri si tragedii. Daca sunteti abordati de astfel de persoane, evitati-le fara sa stati la discutie.
- Abordati orice fel de subiecte, mai putin cele legate de propria persoana.
De multe ori, cei care va sugestioneaza negativ, incep prin a va scoate in evidenta cateva aspecte pozitive. Intai se lasa condusi, va accepta ideile, “ va amortesc simturile ”, pentru ca urmeaza…….. ulterior dominarea, impunerea propriilor idei, adica sugestionarea negativa….
Pe curand,
Roxana Rohan