Cei mai multi oameni stiu ce ar trebui sa faca pentru a trai o viata mai sanatoasa si mai fericita. Pentru a fi mai in forma si mai sanatosi, de exemplu, toti stim ca ar trebui sa mancam mai putine grasimi, mai putin zahar si sare, sa ne hranim cu mai multe fructe si legume si sa facem mai mult sport. Recunoasterea schimbarilor pe care trebuie sa le facem nu este o stiinta. Dar de ce atat de putini oameni fac aceste lucruri cum se cuvine?
Motivul este pentru ca putini oameni au un sistem eficient pentru obtinerea unei schimbari. Daca doresti sa iti dezvolti obiceiuri mai sanatoase, esti mult mai bine echipat pentru a reusi, decat daca folosesti o strategie.
In loc sa te angajezi intr-un regim care are ca scop doar evitarea obiceiurilor proaste, mai degraba ai nevoie de un sistem care in acelasi timp le inlocuieste pe acestea cu niste obiceiuri noi si folositoare. Vei reusi mult mai probabil sa elimini obiceiurile proaste daca le inlocuiesti cu obiceiuri bune – cam in acelasi fel in care oamenii supraponderali au adesea mai mult succes in a pierde din greutate daca inlocuiesc alimentele nedorite cu alimente mai sanatoase, mai degraba decat pur si simplu sa se abtina de la mancat.
Identifica momentul in care te angajezi in mod obisnuit intr-un comportament negativ si pune in aplicare un plan pentru a schimba acest comportament in acel context.
Obiceiurile sunt inglobate in rutina noastra si, adesea, nu suntem constienti cand ne angajam in anumite tipuri de comportament. Odata ce delimitezi mai clar circumstantele in care este cel mai probabil sa revii la “vechiul” comportament, vei putea sa planifici cum sa il eviti.
Rasplateste-te pentru schimbarile pozitive facute si pentru incercarea de a te angaja in activitati sanatoase si productive. Aminteste-ti ca, desi ai succes doar jumatate din timp, inca te antrenezi pentru viitor. “Sarbatorirea” eforturilor tale va creste semnificativ sansele de a practica si pe viitor obiceiurile bune.
Am auzi cu totii expresia: ”Un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, iar organizarea haosului aduce veritabile beneficii din punct de vedere psihologic. Multi dintre voi sunt deja familiarizati cu sentimentul de satisfactie pe care il traim in urma unei curatenii anuale.
Curatarea mizeriei si dereticarea prin dulapuri sunt obiceiuri sanatoase atat in sens literar, cat si metaforic, asa ca ar fi bine sa le facem mai des. Desi suvenirele pot fi un declansator fantastic al gandurilor fericite, pastrarea lucrurilor din trecut te impiedica sa privesti inainte spre viitorul tau. Reorganizarea spatiului in care traiesti te poate ajuta sa stabilesti noi rutine si sa rupi monotonia vietii de zi cu zi.
Fericirea se acumuleaza aproape ca dobanda obtinuta dintr-un depozit cu capitalizare: un efort mic in prezent va aduce multe in viitor.
Scapa de gunoaiele fizice si psihologice la interval regulate si bucura-te de consecintele pozitive! Vei descoperi ca libertatea, fericirea si un sentiment de usurare vor urma.
Si nu in ultimul rand… SCAPA DE PROASTELE OBICEIURI!