001-e1444901800232-mglwm3miq5s8sigjnm4cltf5tx6o5wnqgid3nqmp8s

Dragostea la prima vedere este usor de inteles, ce mi se pare cu adevarat miraculos este ca pot exista doi oameni care sa aiba toata viata grija unul de altul.

Cercetarile arata ca fericirea depinde intr-o buna masura de calitatea relatiei in care te afli, dar divorturile sunt in crestere, iar numarul si durata casatoriilor sunt in scadere. O relatie satisfacatoare si multumitoare este cautata de majoritatea oamenilor, asa ca de ce este asa de dificil de atins?

Desi este importanta calitatea relatiei, nu trebuie ignorat nici timpul investit. Asa ca asigura-te ca suni, scrii e-mailuri, trimiti mesaje , si cel mai important dintre toate, te intalnesti in mod regulat cu persoana iubita.

Daca ti se pare ca relatia ta curenta este nesatisfacatoare sau, in general, bunicica, poti intotdeauna s-o ameliorezi facand mici schimbari. Urmatoarea lista de sugestii incorporeaza abilitati si concepte care te pot ajuta sa actionezi.

  • Relatiile satisfacatoare pe termen lung se petrec rareori usor si fara efort. Multe din convingerile noastre despre relatii si dragoste sunt pur si simplu nerealiste si putem da vina pe Hollywood pentru o mare parte din asta! Implinirea relatiilor are putin de-a face cu norocul si tine mai curand de disponibilitatea de a face din relatie o prioritate si de a o pune in centrul preocuparilor noastre.
  • Calitatea unei relatii depinde mai intai de tine, asa ca asigura-te ca esti multumit de tine ca individ, precum si de alte aspecte ale vietii tale. O relatie este mult mai probabil sa fie de succes in cazul in care leaga doua persoane implinite, mai degraba decat daca un partener se bazeaza pe relatie pentru a se simti “intreg”.
  • Chiar daca esti intr-o relatie de o lunga perioada de timp si iti cunosti partenerul foarte bine, nimeni nu iti poate citi gandurile. Incearca sa eviti acea capcana comuna in care presupui ca partenerul tau stie automat ce gandesti.
  • Fii respectuos si constructiv cand apar neintelegeri! E adesea un lucru greu de indeplinit, dar cercetarile arata ca acele cupluri care pot intelege si perspectivele partenerului lor in timpul certurilor, au conflicte mult mai putine si mai scurte. Asigura-te ca disputa voastra priveste unul si acelasi lucru si intelege ca razboiul nu este intre tine si celalalt, ci intre voi doi si problema in cauza.
  • Fa compromisuri! Este important sa fii asertiv in relatie si sa iti exprimi clar nevoile, dar este de asemenea esential ca ambii parteneri sa lase de la ei in anumite momente. Sunteti doi indivizi cu istorii si personalitati diferite si ar trebui sa te astepti la diferentele de opinii si preferinte. Incearca sa respecti aceste diferente si chiar sa le apreciezi!
  • Fii altruist! Din pacate, mult prea des te concentrezi exclusiv pe modul in care o relatie te face implinit si fericit si pe ceea ce crezi ca ar trebui sa faca partenerul tau pentru a facilita aceasta. Dar cea mai fericita relatie este cea in care ambii parteneri incearca sa asigure fericirea si bunastarea celuilat. Fa un obicei din a merge pana la capat pentru a face ceva pentru binele partenerului tau, chiar daca tu nu vei avea un beneficiu direct.
  • Arata-ti in mod deschis dragostea si aprecierea! Cuplurile fericite tind sa isi exprime fericirea in mod reciproc mai fatis decat cuplurile nemultumite. Nu presupune ca partenerul tau stie ca il iubesti si ca il apreciezi doar pentru ca sunteti impreuna de o lunga perioada de timp. Lauda-l cat de des poti, in special in cazurile particulare ( de exemplu- “Apreciez cu adevarat faptul ca speli vasele fara ca eu sa-ti fi cerut asta”)
  • Sa nu iti fie frica sa spui: “Imi pare rau”, “Multumesc”. Aceste doua expresii simple pot reduce in mod semnificativ certurile si pot scurta durata proastei dispozitii de dupa cearta. Chiar daca tu consideri ca partenerul tau ar fi trebuit sa faca o anumita treaba, a spune multumesc este de apreciat si iti intareste acel tip de comportament, astfel incat este mai probabil ca partenerul tau sa-l repete.
  • Creeaza un mediu pozitiv petrecand timp impreuna si pe cont propriu. Desigur, timpul de calitate petrecut impreuna , in calitate de cuplu, este important in mentinerea unei relatii satisfacatoare, dar cei mai multi oameni au nevoie, de asemenea, si de un ragaz pentru ei insisi. Gaseste activitati pe care doriti sa le faceti impreuna, dar nu ii impune neaparat partenerului tau preferintele tale atunci cand ar putea fi mult mai placut pentru tine sa te angrenezi in anumite activitati singur sau impreuna cu un alt prieten.
  • Nu mai sta pe ganduri cand este vorba despre schimbari care simti ca iti vor imbunatati calitatea relatiei voastre; incepe sa le faci chiar acum! Cat de des amani lucrurile pentru mai tarziu cand crezi ca vei avea mai mult timp, mai multa energie sau motivatie? Daca stii directia in care doresti sa mergi, incepe de azi si fa mici modificari in fiecare zi. Acest lucru te va ajuta sa obtii relatia implinita pe care o cauti.