Citeste cu atentie povestea urmatoare: “Un sacagiu chinez avea doua oale mari atarnate de capetele unui par pe care il cara pe umeri. Una dintre oale avea o fisura, cealalta oala era perfecta. La sfarsitul drumului lung de la rau la casa, oala perfecta este intotdeauna plina cu apa, iar oala crapata era doar pe jumatate plina. Timp de doi ani lucrurile au mers la fel, sacagiul aducand doar o oala si jumatate de apa la casa lui. Desigur, oala perfecta era mandra de realizarile sale. Dar saraca oala crapata era rusinata de imperfectiunea sa si nefericita ca reusea sa realizeze doar jumatate din ceea ce ii era menit sa faca.
Dupa doi ani de ceea ce ea vedea ca pe un esec amar, oala crapata i-a vorbit sacagiului intr-o zi: “ Mi-e rusine de mine, pentru ca aceasta crapatura laterala face ca apa sa se scurga pe tot drumul pana la casa ta”
Sacagiul i-a spus oalei: “Ai observat ca exista flori pe partea ta de drum, dar nu si pe partea celeilalte oale?” Asta pentru ca am stiut intotdeauna ca acesta nu este un defect si am plantat seminte de flori pe partea ta de drum si in fiecare zi, in timp ce ne intorceam acasa, tu le udai. Timp de doi ani am putut culege aceste flori frumoase pentru a decora masa. Chiar daca sunteti amandoua oale, aveti calitati diferite. Daca nu te-as fi avut pe tine, nu ar fi existat aceasta frumusete care sa innobileaze casa”.
Fiecare dintre noi are propriile defecte unice si acestea fac viata noastra impreuna atat de bogata si de interesanta. Trebuie doar sa te accepti pentru ceea ce esti si toti ceilalti pentru ceea ce sunt si sa cauti partea buna din tine.
Provocarea pentru toti care dorim sa avem parte de fericire este sa aflam care sunt talentele noastre, apoi sa riscam totul in acea zona sau in acel domeniu de viata unde suntem mai buni. Implica-te in activitati care te pun in valoare, fa ceea ce iti place cu ambitie si determinare, nu te lasa manipulat de dorintele celor de langa tine, pentru ca dorinta schimbarii celuilalt, iti arata propria lipsa de schimbare, iar acest lucru este inacceptabil. Acesta este un comportament antirelational subtil, si consta in faptul ca celalat incearca sa transfere asupra noastra sentimentele lui sau invers, noi incercam sa tranferam asupra lui sentimentele noastre.
Exemplul unei cliente: “ ….credeam ca sotul meu era atat de nefericit ca nu ma mulam dupa dorintele lui , incat renuntam la ale mele, pentru a-i diminua suferinta si pentru a avea armonie in casa”.
Transferand asupra noastra suferinta manifestata de celalalt, luand asupra noastra temerile , durerile sau confuzia partenerului , lasam resursele noastre sa se risipeasca si permitem energiilor noastre sa se consume inutil.
Curajul de a adopta o pozitie in concordanta directa cu ceea ce ne dorim, presupune a accepta riscul de a ne diferentia, de a iesi din simbioza, de a parasi zona de confort si de a intra intr-un conflict, daca este necesar.
Riscurile majore ale oricarei incercari de schimbare se dovedesc a fi lipsa aprobarii, a sustinerii si, dimpotriva, descalificarea si respingerea; dar dincolo de aceste intamplari neprevazute, intr-o a doua faza, ne asteapta speranta de a ajunge la o stare de bine alimentata si stimulata de relatii mai insufletite si mai creatoare cu cei apropiati.
A invata sa fii autonom iti va consolida respectul de sine, iar a-ti asuma responsabilitatea pentru propria viata inseamna ca succesele tale ti se datoreaza doar tie. Experientele tale sunt la fel de importante ca ale altora si cu cat inveti mai repede sa ai incredere in tine, cu atat mai mult te vei simti mai bine in pielea ta si mai stapan pe situatie.
Tot ce conteaza este gasirea unor modalitati de a-ti pune in aplicare punctele forte in toate aspectele vietii tale.