copac
Dacă te simţi singur pe dinăuntru, dacă te simţi incomplet înăuntru, vei căuta tot restul vieţii în afara fiinţei tale ca să găseşti ce nu poate fi găsit. Şi, după ce trăieşti iar şi iar aceeaşi  experienţă, poţi sfârşi într-o serie de relaţii care nu durează. Relaţiile nu durează pentru că tu nu înţelegi ce faci aici. Tu încerci să găseşti împlinirea – în loc să creezi împlinirea. Încerci să găseşti bucuria – în loc să creezi bucuria. Încerci să găseşti realizarea – în loc să creezi realizarea. Crezi că relaţia e un proces de descoperire – şi nu este aşa. Este un proces de creaţie. Acelaşi lucru se poate spune şi despre viaţă. Spui că ai încercat să “creezi” bucurie, fericire şi împlinire în relaţie, dar uneori…. cealaltă persoană tot a plecat? Şi asta ţi-a luat bucuria, fericirea şi împlinirea din viaţă? Atunci ele nici nu erau acolo de la bun început. Nimeni nu poate să ia cu el ceea ce este înăuntrul tău. De aceea nu ai nevoie de o relaţie pentru a crea fericire şi împlinire. Toate există “înăuntru”. Foloseşte o relaţie pentru a putea trăi experienţa lor.

Scopul relaţiei nu este să găseşti împlinirea, ci să-ţi împărtăşeşti propria împlinire. Nu să găseşti bucuria, ci să-ţi împărtăşeşti propria bucurie. Nu să găseşti fericirea, ci să îţi împărtăşeşti propria fericire. Dacă nu eşti fericit când intri într-o relaţie, nu vei avea ce fericire să pui în ea – iar în relaţiile omeneşti poţi să găseşti doar ce pui tu acolo.
Asta e un adevăr valabil pentru tot ceea ce e conţinut în viaţă. Astfel că relaţia există ca un suport sau ca un vas în care poţi să torni tot ceea ce eşti. Atunci, poţi să bagi mâna în el şi să scoţi de acolo orice aspect – sau aspecte ale tale – pe care doreşti să le exprimi şi să le experimentezi. Nu poţi să scoţi din acel vas ceva ce nu ai pus acolo. E o greşeală să aştepţi ca altcineva să-ţi dea lucrul respectiv.

Pe scurt, o relaţie înseamnă A DA, nu a primi. Înseamnă amândouă. Dar ceea ce primeşti într-o relaţie, primeşti de la tine. Iluzia este că primeşti de la celălalt. Şi astfel, ceea ce primeşti este doar ceea ce dai. Acesta este secretul. Dacă îţi imaginezi că vei primi ceea ce nu eşti dispus sau capabil să dai, vei fi dezamăgit – şi îl vei dezamăgi şi pe celălalt. Tu eşti capabil să dai orice doreşti să primeşti. Nu există nimic din ce vrei de la o relaţie, pe care să nu-l poţi da într-o relaţie.

Scopul de bază al unei relaţii este evoluţia.

A păstra o relaţie nu înseamnă că aceasta e una reuşită. Încearcă să nu confunzi longevitatea cu o treabă bine făcută. Adu-ţi aminte că misiunea ta pe această planetă nu este să vezi cât de mult timp poţi să păstrezi o relaţie, ci să decizi şi să trăieşti experienţa lui „Cine Eşti cu Adevărat”.Relaţiile de lungă durată oferă oportunităţi remarcabile pentru a creşte împreună si  a vă exprima împreună.

În primul rând asigură-te că începi o relaţie din motive corecte. Majoritatea oamenilor încep o relaţie din motive “greşite” – să nu mai fie singuri, să umple un gol, să fie iubiţi sau să iubească – şi acestea sunt câteva dintre motivele mai bune. Alţii o fac să-şi salveze ego-ul, să scape de depresie, să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală, să-şi revină după o altă relaţie sau, poate, să scape de plictiseală.

Tu spui că nu ai intrat în nici o relaţie din aceste motive, ci pentru că “te-ai îndrăgostit”. Nu cred că ai analizat vreodată de ce te-ai îndrăgostit, nu cred că te-ai gândit vreodată căror cerinţe îţi răspunde acest sentiment, ce nevoi îţi erau astfel satisfăcute. Pentru majoritatea oamenilor, dragostea vine ca un răspuns pentru a-şi satisface anumite nevoi. Amândoi vedeţi unul în celălalt şansa de a vă satisface aceste nevoi. Din acest moment cădeţi de acord în mod tacit asupra unui târg. Eu îţi dau ce am, tu îmi dai ce ai.

Mă întrebi ce este greşit să te îndrăgosteşti până peste cap, fără să stai să te gândeşti la asta? Nimic. Îndrăgosteşte-te de cât de multe persoane doreşti.

Pe de altă parte, dacă îţi place să treci printr-o relaţie că prin apă – sau, încă şi mai rău, să rămâi într-una  deoarece consideri că “aşa trebuie” şi să trăieşti o viaţă de disperare tăcută – dacă îţi place să repeţi aceleaşi tipare din trecut, dă-i înainte şi fă ce faci acum.

De fapt încearcă să nu vezi pe nimeni şi nimic ca pe un duşman; nici măcar că pe o problemă. Învaţă tehnica de a-ţi considera toate problemele că pe nişte oportunităţi de A Fi şi A Decide Cine Eşti cu Adevărat.

În cazul acesta, lărgeşte-ţi orizontul, extinde-ţi profunzimea vederii, vezi că este mai mult în tine decât ţi se pare. Vezi că este mai mult şi în partenerul tău. Pentru că există mult mai mult. Doar frica îl opreşte să îţi arate. Dacă el observă că tu vezi mai mult, se va simţi în siguranţă să-ţi arate ce tu ai văzut deja.  Pentru că oamenii au tendinţa să vadă în ei înşişi ceea ce vedem noi în ei.

Pe curând,

                    Roxana Rohan