aguila

 

„Caracterul se construieste in micile momente ale vietilor noastre”  – Phillip Brooks

 

  Integritatea este legata de lucrurile marunte

 Daca integritatea este atat de importanta pentru a avea succes, ea este de-a dreptul critica daca vrei sa devii o persoana cu influenta. Ea este fundamentul pe care se construiesc alte multe calitati, cum ar fi respectul, demnitatea si increderea. Daca fundamentul integritatii este slab sau lipseste cu desavarsire, atunci este imposibil sa devii o persoana cu influenta. Una din realitatile vietii este aceea ca daca nu poti avea incredere totala in cineva, nu poti avea in acea persoana nici incredere partiala.

 Ganditi-va la integritate ca la beneficiile similare pe care le ai de la fundatia unei case pe timp de furtuna. Daca fundatia este solida, ea va rezista revarsarilor de apa. Dar cand sunt fisuri in fundatie, furtuna va adanci fisurile pana cand fundatia – si cu ea intreaga constructie – va ceda sub presiune.

Integritatea este calitatea cea mai necesara pentru a avea succes in afaceri.

Este crucial sa-ti mentii integritatea avand grija de lucrurile marunte. Multi oameni nu inteleg acest lucru. Ei cred ca pot face orice doresc cand este vorba de lucrurile marunte, deoarece cred ca atata timp cat n-au erori majore sunt in regula. Dar nu acesta este modul in care se desfasoara lucrurile. Dictionarul descrie integritatea ca “aderenta la principii etice si morale, imaginea unui caracter moral, onestitate”. Principiile etice nu sunt flexibile. O minciuna mica si nevinovata este totusi o minciuna. Furtul e furt – chiar daca este vorba de o suma mare sau de o suma mica. “Caracterul este creat in momentele marunte ale vietii noastre”. Ori de cate ori incalci un principiu moral, creezi o mica fisura in fundatia propriei tale integritati. Si cu trecerea timpului devine tot mai greu sa actionezi ca o persoana integra. Caracterul nu se creeaza in perioadele de criza, el doar iese la iveala. Tot ceea ce ai facut in trecut – si chiar lucrurile pe care ai neglijat sa le faci – ajung la un capat, atunci cand esti sub presiune.

 Dezvoltarea si mentinerea integritatii necesita o atentie constanta.

Integritatea este o problema interioara

 Unul din motivele pentru care multe persoane lupta cu scaparile de integritate este acela ca ei au tendinta de a privi in exteriorul lor pentru a explica orice deficienta de caracter. Dar dezvoltarea integritatii este o problema interioara. Sa aruncam o privire asupra urmatoarelor doua adevaruri despre integritate care se opun gandirii obisnuite:

  1. Integritatea nu este determinata de circumstante

 Unii psihologi si sociologi ne spun cum multe persoane cu un caracter slab n-ar fi asa cum sunt daca ar fi crescut intr-un mediu diferit. Este adevarat ca educatia si circumstantele afecteaza personalitatea, in special atunci cand suntem tineri. Dar cu cat suntem mai in varsta, cu atat este mai mare si numarul de alegeri pe care le facem – bune sau rele. Doi oameni pot creste in acelasi mediu, chiar in aceeasi vecinatate, iar unul poate fi integru in timp ce celalalt nu. In cele din urma fiecare suntem responsabili de alegerea facuta. Circumstantele sunt tot atat de responsabile de caracterul tau precum este o oglinda de felul in care arati. Ceea ce vezi reflecta doar ceea ce esti.

  1. Integritatea nu se bazeaza pe scrisori de recomandare.

In timpurile stravechi, caramidarii isi gravau numele pe rezultatul muncii lor, si alti mestesugari obisnuiau sa foloseasca simboluri pentru a marca bunurile pe care le creau pentru a dovedi ca ei erau cei care le facusera. Simbolul pe care-l folosea fiecare reprezenta “caracterul” propriu. Valoarea muncii era astfel proportionala cu indemanarea cu care era facut fiecare obiect. Si de aceea o buna calitate a acestuia determina stima acordata persoanei care o facea. Cu alte cuvinte, calitatea unei persoane si a muncii sale dadea valoarea increderii de care se bucura. Daca munca era buna, la fel era si recomandarea. Daca munca era proasta, atunci si referintele erau asemenea.

 Acelasi lucru este valabil si astazi. Caracterul ne vine de la cine suntem. Unora insa le place sa fie judecati nu dupa cine sunt, ci dupa pozitia pe care o detineau odinioara, sau dupa titlurile parintilor sau ale altor rude, indiferent de natura propriului caracter. Dorinta lor este sa-i influenteze pe altii mai degraba prin greutatea scrisorilor lor de recomandare decat pirn taria caracterului lor. Dar scrisorile de recomandare nu pot inlocui niciodata caracterul.

Cu siguranta ca o reputatie buna este valoroasa. Dar o reputatie buna exista datorita faptului ca este o reflectare a caracterului cuiva. Daca o reputatie buna este ca aurul, atunci a avea integritate este ca a fi posesorul minei aurifere.

Daca lupti pentru mentinerea integritatii tale, si faci tot ceea ce este drept in afara – dar obtii inca rezultate nedorite – ceva nu este in regula si trebuie sa fie schimbat inauntru. Gandeste-te la urmatoarele intrebari. Ele ar putea sa te ajute sa-ti apropii domenii care necesita atentie.

  Intrebari care te ajuta sa-ti masori integritatea:

  1. Cat de bine ii tratez pe cei de la care nu castig nimic?
  2. Sunt transparent cu ceilalti?
  3. Joc un rol in functie de persoana cu care sunt?
  4. Sunt aceeasi persoana cand sunt in public si cand sunt cu mine insumi?
  5. Admit rapid cand gresesc fara sa fiu presat sa fac acest lucru?
  6. Am un standard unic pentru decizii morale, sau circumstantele imi pot influenta decizia?
  7. Fac fata deciziilor dificile, chiar daca implica un cost personal?
  8. Cand am ceva de spus despre oameni vorbesc cu ei sau despre ei?
  9. Sunt responsabil in fata cel putin a unei persoane pentru ceea ce gandesc, spun sau fac?

Nu incerca sa raspunzi imediat la aceste itnrebari. Daca dezvoltarea caracterului este o problema serioasa, o necesitate in viata ta, tendinta ta poate fi sa iei partea cea mai buna a acestor intrebari, dand raspunsuri care sa reflecte cum ai vrea sa fii mai degraba decat cum esti in realitate. Opreste-ti un timp de reflexie asupra fiecarei intrebari, luand-o onest in considerare inainte de a raspunde. Apoi, lucreaza asupra domeniilor in care ai cele mai mari probleme. Si amintesteti:

 

  Multi reusesc momentan prin ceea ce stiu

  Unii reusesc temporar prin ceea ce fac;  dar

  Putini reusesc permanent prin ceea ce sunt.

 

Drumul integritatii poate sa nu fie chiar usor, dar este singurul care va va duce acolo unde vreti sa ajungeti.

Integritatea este prietenul cel mai bun al prietenilor tai.

 Integritatea este prietenul tau. Si este totodata unul din cei mai buni prieteni pe care l-au avut prietenii tai vreodata. Cand cei din jurul tau stiu ca esti o persoana integra, stiu ca vrei sa-i influentezi pentru a putea adauga valoare vietii lor. Ei nu trebuie sa-si faca griji din cauza motivelor tale.

Beneficiul integritatii: increderea.

 Linia finala, cand vine vorba de integritate, este aceea ca ea permite altora sa aiba incredere in tine. Iar fara incredere, nu ai nimic. Increderea este factorul cel mai important in relatiile personale si profesionale. Este liantul care-i tine pe oameni laolalta. Si este cheia devenirii unei persoane cu influenta.

 Increderea este astazi din ce in ce mai mult un lucru rar. Oamenii au devenit tot mai suspiciosi si sceptici.

Increderea solida se poate dezvolta numai cand oamenii pot avea incredere in tine tot timpul. Daca ei nu stiu ce vei face de la un moment la altul, relatia nu se va adanci la un nivel suficient de incredere.

Angajati comunicarea onesta. Pentru a fi de incredere, trebuie sa fii ca o buna compozitie muzicala; vorbele tale si muzica trebuie sa se potriveasca.

Valoarea transparentei. Oamenii probabil ca-si dau seama de scopurile tale chiar daca incerci sa le ascunzi. Dar daca esti onest cu oamenii si-ti admiti slabiciunile, ei vor aprecia onestitatea si integritatea ta. Si vor fi capabili sa intre mai bine intr-o relatie cu tine.

–– Tineti promisiunile. Nu promite niciodata ceea ce nu poti oferi. Iar cand spui ca vei face ceva, fa-o. O cale sigura de a curma increderea altora este de a nu putea sa-ti tii promisiunile.

Catalogul influentei – Fiind integru cu oamenii!

  • Asuma-ti dezvoltarea unui caracter puternic. In trecut ai pus in practica asumarea integii responsabilitati a propriului caracter? Este ceea ce ar trebui sa faci pentru a deveni o persoana cu influenta. Pune deoparte experientele negative pe care le-ai avut, incluzand circumstantele dificile si oamenii care te-au ranit. Uita de scrisorile de recomandare si de reputatia care ti-ai construit-o peste ani. Indeparteaza toate astea si priveste la ce a ramas. Daca nu vezi o integritate solida in tine insuti, asuma-ti schimbarea chiar astazi.

Citeste urmatoarea declaratie si semneaza dedesubt:

 Imi asum sa fiu o persoana de caracter. Adevarul, demnitatea, onestitatea si confidentialitatea vor fi pilonii vietii mele si voi trata pe altii in acelasi mod in care doresc sa fiu tratat. Voi trai potrivit celor mai inalte standarde de integritate, in pofida oricaror circumstante ale vietii.

 

  Semnat: —————————    Data: ————————-

  • Fa lucrurile minore. Petrece urmatoarea saptamana monitorizand atent obiceiurile caracterului tau. Fa o nota despre tine insuti ori de cate ori faci unul din urmatoarele lucruri:

 –Nu spui intregul adevar.

 –Negi sa indeplinesti o asumare, fie ca e o promisiune directa sau doar implicita.

 –Lasi o sarcina neterminata.

 –Vorbesti despre ceva ce ar fi trebuit sa pastrezi confidential.

  • Fa ceea ce ar trebui sa faci inainte de a face ceea ce vrei sa faci. In fiecare zi a acestei saptamani, gaseste doua lucruri pe lista cu ceea ce ai de facut, pe care ar trebui sa le faci dar pe care le-ai lasat deoparte. Fa acele lucruri inainte de a face orice altceva de pe lista care ti- ar face placere.

                                          Mult succes!