Timiditatea ne poate duce la letargie, daca nu ne ferim de ea. Acel sentiment disperat al izolarii, al neputintei de a participa la discutii, de a ne face noi prieteni si de a ne angaja cu tot sufletul in activitati , ne poate provoca senzatia de zadarnicie, de lipsa a oricarei dorinte. Combatandu-ne letargia, facem un pas mare spre spulberarea rutinei. Letargia este o stare de spirit distructiva si, din cauza naturii ei negative, constituie un obstacol in calea vindecarii de timiditate. Nu este bine sa ne irosim timpul fara rost si sa ne lasam prinsi in capcana neputintei. Cum oare, am putea sa o alungam si sa ne eliberam de ea, castigand ore pretioase, ocupandu-ne timpul cu o activitate care sa ne dea satisfactii?
Aproape in toate cazurile,ea poate fi invinsa si exista multe procedee de a realiza acest lucru. Prima si cea mai eficienta metoda consta in urmarirea interesului personal. Asemenea majoritatii oamenilor, si eu imi doresc din toata inima fericire si liniste sufleteasca; stiu ca daca stau prabusita pe un scaun, nefacand nimic, neajutand pe nimeni, voi fi din ce in ce mai nemultumita de mine si voi sfarsi prin a ma simti mizerabil. Si astfel, noua din zece cazuri ( voi vorbi mai tarziu despre cel de-al zecelea caz), reusesc sa fac efortul “ sa ma ridic si sa ma apuc de treaba” .Toti stim cat de importanta este aceasta prima miscare. Daca ai de vopsit o usa, nu ai decat sa scoti capacul cutiei de vopsea si… treaba merge. Dar acest prim efort poate fi extrem de dificil. Uneori ne poate fi de mare ajutor sa ne imaginam scopul pe care vrem sa-l atingem: usa curata, proaspat vopsita; o prajitura rumenita pe care o scoatem din cuptor, placerea pe care i-o facem unui preten sau unei prietene cand ii daruim o atentie…. Indiferent de ce sarcina ai de indeplinit, imagineaza-ti satisfactia pe care o vei avea stiind ca ai indeplinit-o si spune-ti ca trebuie sa incepi CHIAR ACUM.
Dar ce se intampla cu al zecelea caz, atunci cand toate bunele tale intentii nu te pot urni de pe scaun sau din pat?
Letargia pare sa fie o combinatie intre oboseala si depresie: in parte, un fenomen fizic, in parte , mental. Uneori te simti deprimat pentru ca ai muncit prea mult sau ai fost framantat de niste probleme personale. In acest caz, o scurta vacanta sau un program mai relaxat, pot face minuni. Daca inertia este atat de persistena incat nu poti face nimic sa o invingi, ar trebui sa consulti un medic si sa te asiguri ca nu exista nicio cauza organica care necesita o atentie deosebita. Dar, in majoritatea cazurilor avem nevoie pur si simplu de o stare de spirit diferita – o atitudine pozitiva care ne face sa stim unde dorim sa ajungem si ne determina sa ajungem acolo.
Teama de esec poate fi si ea o problema. Daca poti sa faci fata acesteia, reamintindu-ti succesele anterioare si hotarand sa lupti cu perseverenta impotriva tuturor situatiilor nerevazute, blocajul poate fi inlaturat.
Asa cum cei mai multi stim, anxietatea ne poate epuiza energia. Daca suntem coplesiti si de alte probleme in afara timiditatii, este aproape normal sa ne trezim in postura de victima letargiei.
Poate ca dorim cu ardoare simpatia celorlati, lucru foarte firesc. Este posibil, daca suntem in vecinatatea cuiva, sa speram sa ni se ofere ajutorul, sa avem un umar pe care sa plangem, sau o ureche rabdatoare sa ne asculte. Prietenii grijulii ne pot ajuta foarte mult daca nu ne rasfata peste masura, dar pentru a castiga respectul celor din jurul nostru , si poate si mai important , respectul de sine, trebuie sa ne straduim noi insine. “DEPINDE DE MINE!”- iata una din maximele pe care le prefer, si daca spunem cu voce tare aceste cuvinte, de cele mai multe ori reusim.
Atunci cand te simti atat de lipsit de energie incat sa nu te poti urni, respira adanc si forteaza-te sa te ridici in picioare. Apoi fa prima miscare pentru a te apuca de treaba. Oricare ar fi operatia, daca poti sa faci acest efort initial, probabil vei constata ca peste jumatate de ora, vei fi atat de absorbit de munca, incat nu vei mai dori sa o intrerupi.
Nu are importanta cat de banala este treaba pe care o ai de facut, atunci cand ai inceput actiunea, chiar la o scara mai redusa, ne-am invins inertia si recastigam libertatea. Fa ceva pentru a te incuraja! Sau, mai bine, pentru a incuraja pe cineva. O mica discutie amicala poate face minuni. Dar, indiferent cum rezolvi problema, vei constata ca un succes atrage dupa sine alt succes, ca in orice incercare. Daca vei reusi sa faci acel efort, data viitoare va fi mai usor. Si lucrurile vor continua in acest mod. Treptat iti vei forma obiceiul de a munci cu satisfactie, si acele zile triste, neproductive,vor fi de domeniul trecutului. Acest lucru te va ajuta sa-ti castigi respectul de sine, impresia proasta pe care o aveai despre propria persoana .
Desigur, fiecare are isi are propria solutie de rezolvare a problemei letargiei, putem asculta muzica sau citi o carte. Nu v-as sfatui sa va uitati la televizor; daca programul nu este foarte interesant, puteti cadea intr-o stare de letargie si mai pronuntata. Dar nu este nevoie sa va spun eu acest lucru!
Un alt sfat este acela de a-ti stabili un termen pentru realizarea unui proiect si de a-i spune cuiva pe care il respecti ca nimic nu te va impiedica sa-l duci pana la capat; in felul acesta, de rusine, te apuci de treaba. Aprobarea celor din jurul nostru poate fi un stimulent nemaipomenit. Daca nu esti o persoana careia ii place sa doarma mult dimineata, incepe devreme activitatea. Unii oameni numai auzind de o asemnea idee incep sa se vaite. Eu sunt mai pregatita de lucru la ora sase dimineata decat as fi la opt. Nimeni nu suna la telefon sau la sonerie. Acele ore matinale, cand mintea este limpede si odihnita, pot fi o adevarata mana cereasca.
Exercitiul fizic, de asemenea este un minunat remediu. Aceste miscari zilnice pot declansa sistemul antidepresiv natural din organism si ne poate face sa ne simtim mult mai bine. Apoi…. Peisajele si sunetele produse de natura au un efect tamaduitor asupra noastra. Bucurati-va de ele si savurati-le din plin!