Fiecare dintre noi are un anume talent, pe care trebuie numai sa stie sa-l descopere. Unii constata abia la batranete ca sunt inzestrati cu haruri neasteptate. Oricare ar fi varsta si pregatirea ta, daca nu ti-ai dat seama de posibilitatile speciale pe care le ai, de ce nu incerci sa le descoperi acum si sa le dezvolti? Acestea ar putea contribui foarte mult la intarirea increderii in propriile forte.
In cazul in care crezi ca nu ai niciun talent, te rog sa mai reflectezi putin. Poate ca este nevoie de un efort mai mare pentru a descoperi farmecul unei pasiuni neasteptate si nu trebuie sa devii expert, pentru ca aceasta pasiune sa-ti faca o mare placere.
Timiditatea este adesea motivul pentru care trec anii si talentele raman nedescoperite. Daca in trecut cineva te-a facut sa te simti nesigur pe tine, incearca sa iti scoti din minte acest lucru si sa faci o evaluare independenta, fara a tine seama de complexul de inferioritate anterior. Pentru a reusi in orice domeniu, avem nevoie de o doza de incredere, care, o data capatata, chiar intr-o mica masura, face ca rotile sa inceapa sa se invarta si… orice se poate intampla.
„Un om care are incredere in sine, este hotarat, optimist, si isi incepe munca cu siguranta succesului, isi magnetizeaza fortele. Atrage spre el puterile creatoare ale Universului”. Sa nu va fie teama de esec! Oamenii care nu gresesc niciodata, nu fac niciodata nimic!
Obiectele care iti placeau la scoala sunt, fireste, un ghid folositor, dar daca te intrebi ce faceai in timpul liber, atunci cand aveai mai putin de zece ani, inainte ca sistemul de examinare sa te prinda in ghearele sale, ai putea sa gasesti o indrumare si mai exacta. In ceea ce ma priveste, scriam poezii si povesti….dupa cum se vede, cam asta mai fac si acum in putinul timp liber pe care il am la dispozitie.
Muzicienii dau primele semne despre talentul lor de obicei in anii copilariei.
„Organizatorii” încep să se organizeze chiar pe terenul de joacă. Deci, încearcă să-ţi aminteşti ce îţi plăcea atunci cel mai mult. Să desenezi, să faci invenţii, să scrii, să socoteşti, erai pasionat după vreun sport sau aveai un anume hobby, îngrijeai animalele, ajutai oamenii…? Erai o persoană singuratică sau sociabilă? Iţi plăcea să visezi sau sa actionezi?
Dacă eşti foarte timid, erai probabil singuratic şi visator. Acum a sosit momentul sa transformi visele în realitate. Talentele cu care erai înzestrat nu-ţi vor aduce poate faimă sau avere, dar pot să-ţi ofere satisfacţii enorme. Şi niciodată să nu subestimăm talentele fundamentale de gospodină : gătitul, grădinăritul, cusutul, înfrumuseţarea interioarelor, priceperea de a ajuta copiii (ai noştri sau ai altora) să devina fericiţi şi împliniţi.
Exerciţiul pe care îl propun în continuare s-a dovedit a fi util mai multor persoane cărora le-a lipsit motivaţia de învăţa o nouă meserie. Mai întâi, scrie pe o bucată de hârtie un vis imposibil de îndeplinit — ceva ce ţi-ai dorit mult să realizezi, dar ştii că nu vei reuşi niciodată. Apoi noteaza-ti un obiectiv legat de visul tau, care poate fi realizat si in al treilea rand un pas catre obiectiv, pe care il poti face si maine.
Să prespunem că doreşti să vorbeşti franceza ca o franţuzoaică. Un obiectiv posibil ar fi să o vorbeşti suficient de bine pentru a te face înţeleasă. Mâine te poţi interesa unde se ţin cursuri de limba franceză în zona în care locuieşti, de unde poţi cumpăra sau împrumuta cărţi şi casete, într-un cuvânt, poţi să te apuci de treabă.
In continuare vei găsi câteva idei orientative. Pregăteşte-ţi propria listă care să se potrivească cu orice vis care doreşti să ţi se îndeplinească (aceasta constituie, desigur, şi un indiciu preţios privind înclinaţiile pe care le ai) şi te poţi afla pe drumul ce duce spre descoperirea vreunui talent ascuns.
Un alt exemplu ar fi :
Să faci demonstraţii de artă culinară la televizor.
- Urmează un curs pentru a deveni o bucătăreasă foarte pricepută.
- Studiază cărţile de bucate pe care le ai, experimentează noi reţete şi interesează-te unde poţi urma nişte cursuri.
Astfel a aparut – balerina celebra care invata sa acorde primul ajutor, celebrul dermatolog care compune muzica, avocata care scrie carti pentru copii…
Ţinteşte sus şi vei ajunge măcar până la terasa chiar dacă nu vei atinge luna niciodată. După cum se vede, cand ne alegem profesia avem alte criterii si alegem poate dupa stabilitatea financiara sau dupa timpul liber pe care ni-l ofera un job, sau pentru satisfactia calatoriilor si nu întotdeauna urmăm înclinaţiile din copilărie şi maturitate; un lucru poate să ne conducă spre altceva şi ne pot aştepta tot felul de surprize plăcute, numai să facem efortul să le provocăm.
Dacă, în cele din urmă, nu apare nici o aptitudine specială, poţi găsi o mare satisfacţie servind o cauză care te interesează — eventual printr-o activitate voluntară sau ajutând pe cineva să nu fie singur. Acest gen de activitate poate conduce, la rândul ei, la descoperirea unui har, neştiut până în acel moment, de a asculta cu răbdare pe cei nefericiţi şi de a le insufla speranţă şi curaj. Iar acesta este, desigur, unul din cele mai mari talente pe care le poate avea cineva.