carti-de-citit-care-iti-stimuleaza-imaginatia

Cunoasterea a devenit un concept tot mai vehiculat. Umbra de mister, ce plana asupra ei, a disparut, dezvelindu-i, astfel, nobila esenta la care tot mai multi, dintre noi, aspira. Cuvinte ca educatie, cultura, informatie apar, tot mai frecvent, pe buzele noastre. Le-am constientizat importanta, le-am patruns sensul, iar traducerea  lor, din vocabular in viata reala, cu toate implicatiile ce deriva din aceasta, a devenit o miscare utila, necesara si fara a gresi, indispensabila.

Nu poti sa cladesti, sa ridici, sa faci performanta daca-ti lipsesc cele trei elemente. Drumul tau pana la destinatie, presarat cu atatea obstacole, va fi dificil de parcurs.

Neavand mijloacele necesare, pentru a le inlatura, vei sfarsi prin a-l abandona, angajandu-te pe un alt drum, poate mai greu si mai anevoios.

Problema in sine nu o constituie drumul, ci lipsa mijloacelor despre care aminteam mai sus.

Este foarte greu sa ” circuli ” prin viata, apasat si incovoiat de greutatea ignorantei.

Nu exista fiinta umana care sa nu poarte aceasta greutate. Pentru unii, insa, cantareste mai putin, pentru altii mai mult, iar pentru altii enorm de mult.  Suntem cu toţii  ignoranţi, dar nu cu toţii ignorăm aceleaşi lucruri.

Ignoranta este ca un imens lac, pe care suntem obligati, sa-l traversam. Nu putini sunt aceia care ajung pe celalalt mal. Ce-i drept, mai greu, mai usor, dar ajung. Din pacate, multi se ineaca, convinsi fiind, pana-n ultima clipa, ca stiu sa inoate. Si pana la urma….cea mai rea ignoranţă este să nu ştii că eşti ignorant.

Inaintand pe cararea vietii, vine un moment in care, aflandu-te la raspantie, va trebui sa alegi. Mergi pe drumul cunoasterii sau pe cel al ignorantei. Numai de tine depinde. Alegerea iti apartine, iar pretul platit va fi pe masura.

Sa ajungi la cunoastere nu-i usor. Imagineaza-ti un munte abrupt, presarat cu obstacole si incercari la tot pasul. Trebuie sa treci de fiecare in parte si sa ajungi in varf.

Procesul implica studiu intens, meditatie, introspectie, permanenta cautare, perseverenta, dar in primul rand sinceritate fata de tine insuti. Ignoranta este confortabila, placuta. Ea nu ne obliga sa ne punem intrebari. Nu ne determina sa cautam raspunsuri.

Ne serveste, doar, niste pastile, in culori vii, ce ne induc starea de siguranta, de indrazneala, specifica celui ” ce este convins ca stie si intelege tot ”. Precum se spune…mare ignorant trebuie să fie omul care dă răspuns la toate problemele!

Ignoranta se face simtita, din pacate, in multe aspecte ale vietii noastre.

 Cu adevarat grava devine atunci, cand se transforma intr-o imensa bariera, ce ne impiedica accesul la autocunoastere.  Lipsa cuIturii, a cunostintelor de baza, reprezinta caracteristicile ignorantei. Ea nu exclude, ignoranta despre noi insine.

Pentru ignorant verbele ” a sti ” si ” a cunoaste ” n-au nicio relevanta. In viziunea lui despre viata, aceste notiuni nu-si gasesc locul.De cele mai multe ori, nu-si constientizeaza ignoranta. Se crede atotstiutor si este in stare sa-si apere, cu indarjire, punctele de vedere, fiind ferm convins ca are dreptate. Dar,stim ca pentru a putea începe să înveţi orice, trebuie să laşi la o parte siguranţa pe care ţi-o dă ignoranţa. Mediocritatea poate fi considerata sora ignorantei. Si una si cealalta urasc varfurile, valorile si calitatea.

Educatia, sub toate aspectele pe care le imbraca, poate fi un antidot puternic impotriva ignorantei. Sa nu treaca nicio zi, fara sa plantam o floare in gradina educatiei.

Trebuie sa citim constant. Aceasta activitate nu are voie sa lipseasca, sub nici o forma, din programul nostru.

Selecteaza-ti, cu grija, cartile pe care le citesti. Este bine sa faci acelasi lucru cu autorii lor dar si cu editurile. Alege, intotdeauna, calitatea. Nu citi mecanic. Intelege, analizeaza, pune-ti intrebari. Nu considera mesajul autorului ca fiind un adevar incontestabil. Citeste si alte materiale, legate de subiectul respectiv, afla puncte de vedere diferite, compara si trage concluzii. Noteaza tot ce consideri ca este important.

 Dar nu uita cuvintele lui Confucius…….” Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găseşti timp ca să citeşti. Altfel vei capitula în faţa ignoranţei. ”