Este timiditatea o calitate sau un defect?
Unele persoane apreciază copiii timizi, considerând că manifestă respect, bun simţ, nu deranjează, nu întrerup conversaţiile etc. însă, probabil, puţine dintre acestea bănuiesc ce se poate ascunde în spatele timidităţii şi ce consecinţe poate avea această trăsătură, pe termen lung.
De obicei, copiii care se manifestă timid au o stimă pentru sine redusă, nu au încredere în forţele proprii şi sunt dominaţi de un puternic complex de inferioritate. Ei simt că „întotdeauna ceilalţi au dreptate”, „sentimentele mele nu contează” şi că, dacă are loc un incident, acesta se întâmplă numai din vina lor. C.G. Jung (1997) remarca faptul că persoanele timide au pretenţia ascunsă de a fi apreciate şi recunoscute la adevărata lor valoare, au convingerea propriei competenţe rămase nedescoperite. Din această cauză, ele reacţionează la cel mai mic gest de dezaprobare.
Timiditatea mai poate reprezenta şi o formă mascată a tipului de personalitate pasiv-agresivă . Aceasta se caracterizează printr-o stare de nemulţumire, un sentiment de frustrare şi o atitudine făţişă de critică la adresa părerilor celorlalţi. Personalităţile pasiv-agresive sunt dualiste, nu exprimă direct ceea ce simt. Aparent, ele acceptă deciziile şi par să nu fie deranjate de nimic, însă „pe la spate” tot timpul au ceva de comentat şi în loc să se antreneze într-o luptă deschisă, se mulţumesc să împingă în arenă alte persoane, mai naive. Personalităţile pasiv-agresive sunt asemeni unui vulcan, care poate la un moment dat izbucni, fără să te aştepţi şi fără să înţelegi din ce cauză.
Prin urmare, adultul care încurajează timiditatea la copilul său, riscă să-i cultive în acelaşi timp şi incapacitatea de a opune rezistenţă şi de a-şi exprima respectuos punctul de vedere atunci când nu este de acord cu anumite decizii, vulnerabilitatea şi sensibilitatea crescută la „săgeţile” trimise de ceilalţi, umilinţa şi acceptarea situaţiilor care îl defavorizează etc.
Dragi cititori, acum eu va provoc la un raspuns pentru intrebarea mea :
E mai bine să fie obraznic?