Ori de cate ori ai un gand negativ ,opreste-te si intreaba-te : ”Ma ajuta cu ceva?”
Ne place sa ne gandim la noi insine ca fiind hotarati si ca detinand controlul, dar realitatea este ca o mare parte a gandirii noastre este destul de haotica. Chiar si atunci cand suntem concentrati, mintea noastra este purtata de colo-colo. Uneori aceasta este o experineta placuta: gandul poate zbura spre copiii nostri sau spre o anumita activitate distractiva pe care o planuim pentru sfarsitul saptamanii. Prea des insa gandurile noastre vireaza automat in directia opusa, ajungand intr-o stare in care ne ingrijoram sau suntem obsedati de lucruri pe care le-am facut, de un comentariu jignitor al unui prieten, de o problema ivita la locul de munca sau de un sofer enervant care conduce in fata noastra.
Aparitia gandurilor negative ciudate este cumva fireasca, iar gandirea critica constructiva este necesara in rezolvarea anumitor tipuri de probleme, dar, atunci cand ne concentram in mod constant pe ceea ce este gresit mai degraba decat pe ceea ce este corect in vietile noastre, ne risipim sansa de a fi fericiti.
Intrebarea “Ma ajuta cu ceva?” ne permite sa blocam functionarea gandirii negative. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignoram rautatile celorlati sau sa trecem cu vederea problemele dificile ce trebuie abordate; eu ma refer de fapt la reducerea gandurilor negative automate care ne fac sa ne simtim obositi, morocanosi si deprimati. La inceput va fi nevoie de un pic de disciplina pentru a veni cu mai multe ganduri alternative, utile in gestionarea nevoilor si a problemelor de zi cu zi, dar efortul merita din plin. Si chiar daca nu poti evita negativitatea (poate problema este prea mare sau prea greu de rezolvat ), vei invata sa apreciezi beneficiile chestionarii modului in care gandesti si reactionezi, spre deosebire de momentele in care te lasi prada umorilor tale.
Ne lasam coplesiti de ganduri negative mai ales atunci cand ne bazam doar pe sentimentele noastre, pentru a le testa. Daca noi, psihologii, am fi crezut intotdeauna in sentimentele noastre viscerale, cercetarea in acest domeniu nu ar fi dus nicaieri si nu s-ar fi descoperit nimic semnificativ. Atunci cand ai un moment cand esti cuprins de teama, fa un pas inapoi si analizeaza scena ca un om de stiinta.
Aminteste-ti ca, in urma cu doua mii de ani, toti erau de acord ca pamantul este plat. Dar a fost nevoie de o abordare rationala si adunarea tuturor dovezilor disponibile pentru aflarea adevarului. Asa ca asigura-te ca iti faci cum trebuie “cercetarea” atunci cand un gand negativ te trage in jos.
In acelasi mod in care un fermier isi pune deoparte hrana pentru sezonul secetos, merita sa-ti “depozitezi” si tu gandurile optimiste, pentru a avea resurse din care sa te hranesti atunci cand te confrunti cu o situatie negativa. Gandurile folositoare, ca o recolta bogata, vor fi mult mai usor de procurat in vremurile bune. Incearca sa urmezi acest sfat si incepe prin a-ti “depozita” gandurile pozitive. Gandeste-te la cat mai multe lucruri pozitive din trecutul tau, prezentul tau, lumea ta, ceilalti oameni din viata ta…. Si apoi gandeste-te la ceea ce poti face (mai degraba decat la ceea ce nu poti face), ceea ce poti controla ( mai degraba decat la ceea ce nu poti controla), posibilitatile pe care le ai (mai degraba decat limitarile).
Pastreaza aceasta lista la indemana ca pe un instrument de combatere a negativitatii atunci cand aceasta se iveste, actualizeaza-ti lista si extinde-o cat de des posibil.
Si cand gandurile negative apar, nu uita : ….”Ma ajuta cu ceva acest gand?”