lumina

Oricat ne-am dori si oricat ne-am intreba cum putem scapa de problemele noastre, inainte de toate , trebuie sa devenim constienti de cum am reusit sa ajungem in punctul in care suntem acum si ce am putea face diferit de acum incolo astfel incat sa nu mai repetam greselile din trecut. Ce alegeri am facut? Au fost ele intr-adevar inspre binele nostru? Putem alege diferit acum? Putem schimba ceva? Daca da, cum putem produce schimbarea? Caror aspecte  ar fi trebuit sa le acordam mai multa atentie? Ce am ales sa ignoram?

Fiecare om se confrunta de-a lungul vietii cu fel si fel de probleme – unele au o incarcatura mai grea si lasa urme mai adanci, iar peste altele putem trece mult mai usor. Indiferent de statutul social, familial, situatie materiala, gen sau varsta, intalnim in jurul nostru  persoane care sunt in permanenta preocupate – fie se plang de ceva, fie sunt nemultumite, fie se simt blocate, fie nu stiu incotro sa se indrepte, fie au dubii, indoieli sau regrete.

Indiferent despre ce problema ar fi vorba, suferinta oamenilor este profund subiectiva si fiecare ii face fata in functie de propriile resurse interioare si de felul in care se raporteaza la ce i se intampla. Insa problemele cu care se confrunta majoritatea oamenilor provin din faptul ca unele persoane nu se maturizeaza la nivel psihic, nu traiesc in mod constient si nu isi dezvolta inteligenta emotionala. Atunci cand nu traim in mod constient este ca si cum am trai pe pilot automat – repetam anumite comportamente invatate de mai demult si intarite in timp chiar daca nu ne mai sunt de folos acum, nu ne punem problema sa schimbam obiceiurile chiar daca sunt distructive sau tot amanam schimbarea , ajungem sa avem o atitudine pasiva, negam sau fugim din fata problemelor in loc sa gasim solutii, nu investim in dezvoltarea inteligentei noastre emotionale, ne lasam condusi de emotii, impulsuri, actionam fara sa gandim.

Unii dintre noi avem asteptari ( nerealiste) de la altii si prea putine de la ei insisi. Asteapta ca altii sa-i faca fericiti, sa traiasca pentru ei si pentru binele lor si nu isi dezvolta autonomia si independenta. Atunci cand plasam  responsabilitatea vietii noastre asupra altora, renuntam la puterea noastra interioara, ne asteptam ca ceilalti sa ne ofere solutii, sa renunte la ei si la viata lor pentru a ne face noua pe plac si a ne satisface dorintele si nevoile devenind astfel egoisti si egocentrici.

Nu iti pune fericirea in mainile altora, ci straduieste-te sa o obtii prin propriile tale forte!

Altii sunt dependenti de tot felul de lucruri si de oameni din exteriorul lor, iar asta ii face sa se simta slabi, fragili sau vulnerabili.

Dependentele ne tin inlantuiti si ne constrang libertatea; ne blocheaza evolutia si ne consuma energia din cauza eforturilor pe care le depunem pentru a le satisface.

Sunt persoane care isi imagineaza ca o relatie inseamna cel mai important lucru in viata si ca nimic altceva nu-i poate face fericiti. Isi imagineaza ca sunt “ jumatati”, care au nevoie de o alta “jumatate” , ca sa fie intregi. O relatie este cireasa de pe tortul vietii, nu tortul insusi. Cu cat credinta in sufeltul pereche este mai puternica, cu atat responsabilitatea pe care o plasam  pe umerii celuilalt este mai mare. Ne asteptam astfel ca partenerul sa ne salveze, sa ne aduca fericirea, sa ne transforme peste noapte, ca in basme, viata. Ne agatam de niste iluzii si uitam sa mai acordam importanta si altor aspecte ale vietii noastre.

Multe persoane nu au capacitatea de a da un sens singuratatii  lor si de a se simti bine in propria lor companie.

Atunci cand nu putem suporta solitudinea, cand o resimtim ca pe o corvoada de care vrem sa scapam cu orice pret, suntem mult mai predispusi sa acceptam oameni in jurul nostru  cu care nu rezonam neaparat, insa, cu care stam doar pentru a trece timpul si putem , astfel, sa intram foarte usor in relatii toxice. Atunci cand nu ne simtim bine in propria noastra companie, poate ca  mai intelept ar fi sa cautam sa ne imbunatatim si sa ne slefuim personalitatea, in loc sa fugim de noi insine, aruncandu-ne in bratele celorlati.

In mare parte, oamenii fac compromisuri si sacrificii pe care nu-si doresc sa le faca si apoi le cer altora sa faca acelasi lucru. Astfel, nu avem cum sa traim in armonie, ci se genereaza conflicte atunci cand simti ca dai mai mult decat primesti, mai ales cand ai constiinta faptului ca ai dat impotriva vointei tale. Compromisurile si sacrificiile ne indeparteaza de noi insine si mai devreme sau mai tarziu se vor intoarce impotriva noastra. Cand dam impotriva vointei noastre, cu timpul, vom ajunge sa acumulam resentimente atat fata de noi cat si fata de ceilalti.

Alte persoane nu stiu sa dea un sens vietii lor, astfel incat le permit altora   sa-i influenteze si sa le dicteze calea si se trezesc (uneori prea tarziu) ca au trait vieti cu care nu rezoneaza sau nu se regasesc. Chiar daca la inceput nu stim exact ce cale sa urmam, important este sa nu renuntam niciodata din a ne cauta drumul, acela care rezoneaza cu sinele nostru autentic; sa exploram, sa ne cream o viziune, sa incercam mai multe pana vedem ce ni se potriveste. Indiferent de costuri nu renunta la tine si la viata ta, permitandu-le altora sa te influenteze dupa bunul lor plac si de obicei in functie de interesele personale.

Atunci cand fugim din fata realitatii, ne amplificam fricile deja existente, ajungem sa ne imaginam tot felul de scenarii  negative si cu greu suntem capabili sa ne rezolvam problemele atata timp cat le negam sau fugim de ele. Prin manipulare sau santaj emotional ne hranim jocurile psihologice distructive si chiar putem obtine anumite beneficii pe moment, dar pe termen lung acestea nu vor putea sustine relatiile si nici nu ne vor aduce linistea si implinirea pe care ni le dorim, deoarece actioneaza negativ  in dublu sens: atat impotriva noastra cat si impotriva celorlati.

O mare parte dintre oameni se victimizeaza si isi cultiva suferinta psihica, dand vina pe  “ agresori”  si cautand  “salvatori” din exterior. Practic nu isi asuma responsabilitatea vietii lor, ci cred ca altii sunt “de vina” pentru ce si cum traiesc ei, iar solutia este tot la altii. Fiecare persoana are o anumita cantitate limitata de vointa si energie in fiecare zi. O mare parte din aceste energii le consumam atunci cand ne victimizam, dramatizam si ne amplificam suferinta psihica, ramanand astfel cu prea putina energie si vointa pe care sa le investim in mod constructiv si functional. Solutia nu este sa apelam la aceste strategii in ideea ca vom atrage in jocurile noastre oameni pe care sa ii putem subjuga si de care sa ne putem folosi pentru a obtine diverse beneficii ( fie ele psihice, emotionale, materiale), ci sa cautam sa ne asumam actiunile si propria viata pentru a reusi prin puterile noastre si fara sa depindem  de factori exteriori, astfel obtinandu-ne  fericirea si multumirea dorite.

O persoana care va cauta sa se dezvolte personal, sa traiasca in mod constient si rational, care isi doreste sa devina autonoma si independenta si  sa se bazeze pe puterea sa interioara, va avea o viata implinita, fericita si traita in acord cu sinele interior.

Multe din problemele noastre se pot rezolva daca intelegem ca noi singuri ni le-am creat ( prin alegerile, mentalitatea, atitudinile si actiunile noastre) si ca tot de noi depinde sa le rezolvam si sa le depasim. Intr-adevar, exista situatii problematice cu care ne confruntam si care nu depind de noi, insa, in fata acestor situatii putem oricand sa alegem atitudinea , sa ne alegem propriul fel de a fi.

Si nu uita –  O viata normala, este o viata cu probleme!

Pe curand,

                     Roxana Rohan