In copilarie, rusinea putea insemna … sa uiti un vers al unei poezii, sa te prinda vecina furand zarzare de la ea din gradina, sa te apostrofeze mama de fata cu prietenele tale, sa fii ascultata la o lectie pentru care nu te-ai pregatit suficient, … Apoi putea insemna mai mult, … rusine – sa nu fi avut macar o pereche de jeans-i “en vogue”, sa nu te lase parintii la o petrecere pana noaptea tarziu, sa fii privita “altfel” de primul baiat, rusine – sa mergi de mana cu el prin curtea liceului, …sa simti, sa-ti doresti si sa te prefaci ca nu….
Ce e rusinea?!…Este o virgula de care ne impiedicam, la inceput mai des apoi din ce in ce mai rar. Rusinea, de la o etapa a vietii la alta, poate arata timiditate, experienta insuficienta, neincredere, moralitate (in anumite cazuri, moralitate excesiva), plus de feminitate, disconfort (expunere la situatii nedorite), etc.
Unde ar fi nimerita rusinea?! Atunci cand poti sa ajuti pe cineva si n-o faci, atunci cand demonstrezi prefacatorie, ipocrizie, lasitate,…atunci cand faci rautati gratuite, cand te trezesti vorbind despre lucruri despre care n-ai habar, cand nu te gandesti la consecintele faptelor tale, cand ambitiile tale sunt mai presus de sanatatea ta, …rusine, cand ti-e rusine cu ce-ai mostenit de la ai tai, cand uiti de parintii tai, cand alegi sa traiesti langa cineva fara sa simti, fara sa-ti doresti si sa te prefaci ca da.