Pentru tot ceea ce facem, in aceasta lume, trebuie sa platim un pret. Acesta poate fi mai mare sau mai mic, dar tot pret se numeste.Este o lege nescrisa care functioneaza si care ne convine sau nu, accentueaza notiunea de dreptate, dar si pe cea de echilibru.
Daca intelegem si acceptam acest adevar, putem sa ne controlam, intr-o oarecare masura, viata.
Am dorit sa fac aceasta precizare, intrucat schimbarea, pe care ne-o dorim, revendica si ea un pret. Iar daca vrem s-o facem cu adevarat, va trebui sa-l platim.
Din pacate, nu intotdeauna suntem constienti de faptul ca trebuie sa platim. Nu putine sunt situatiile in care persoane se intreaba ” de ce mi se intampla acest lucru? ” sau ” cu ce am gresit ca am pierdut…? ”
Raspunsul este simplu. Primesti si oferi. Sau, ca sa folosim termeni actuali, ce stau pe buzele tuturor – incasezi si platesti. Daca acceptam aceasta lege, viata noastra se simplifica.
De ce toti inteleptii ne sfatuiesc sa alegem calea de mijloc, in tot ceea ce facem ? Daca mergem pe oricare dintre extreme, va trebui sa platim un pret, indiferent care va fi acela. Si-l platim.
Schimbarea, evident, nu face exceptie de la regula. Indiferent, insa, de pretul platit, schimbarea este necesara in viata noastra.
Ea trebuie facuta constient, organizat, monitorizandu-te si notandu-ti atat pasii facuti cat si pe cei ratati.
Orice schimbare, pe care doresti s-o faci in viata ta, trebuie sa inceapa cu tine insuti. Nu poti schimba pe nimeni din jurul tau, oricat ai incerca.
Uneori ai impresia ca ai reusit, dar nu-i decat o simpla iluzie. Ai facut, doar, o schimbare de suprafata, de scurta durata, acceptata de persoana respectiva din anumite motive. Cand acestea dispar, ea revine la starea initiala.
De aceea, vin si spun ca schimbarea trebuie s-o facem, fiecare in parte, incepand cu noi insine. Numai in felul acesta, putem trai intr-o lume mai buna, pe care, intotdeauna, ne-am dorit-o.Sau altfel spus, pentru a obtine rezultate benefice la nivel macro, este necesar sa facem schimbarea la nivel micro.
Schimbarea, din viata noastra, cuprinde mai multi pasi :
- Sa accepti ca schimbarea face parte din natura umana.
- Sa dai dovada de sinceritate (cu tine insuti) si sa recunosti ca, in viata ta, este nevoie de schimbare.
- Sa constientizezi momentul in care trebuie sa inceapa schimbarea.
- Sa sti la ce nivel te afli, cand te-ai hotarat sa faci schimbarea.
- Sa sti exact ce vrei sa schimbi.
Dupa ce ai parcurs etapele, de mai sus, nu-ti ramane decat sa incepi schimbarea propriu-zisa.
Asa cum spuneam, nu trebuie facuta la intamplare. Este bine sa-ti faci un program, pe care sa-l respecti, in cel mai mic detaliu.
Cine crede ca schimbarea se face usor, greseste. Indiferent in ce consta aceasta, pretul platit este pe masura.
Noi, oamenii avem tendinta sa ne obisnuim foarte usor cu viata pe care o ducem. Observam inconvenientele, atunci cand ele exista, acceptam situatia, ne obisnuim cu ea si in scurt timp totul devine rutina.
Daca peste aceste inconveniente se suprapun mici realizari, trecem relativ usor peste faza de rutina, incepand chiar sa ne placa ceea ce ni se intampla.
Satisfactia ” incepe sa-si faca loc, in sufletul tau, patrunzand putin cate putin, pana-l acapareaza cu totul.
Esti satisfacut cu viata pe care o duci. Iti place si nu vrei, cu niciun chip, s-o schimbi. Ai intrat in asa-zisa ” zona de confort ”. Fara batai de cap, fara responsabilitati prea mari si cu adevarat linistita. Ce ti-ai putea dori mai mult ?
Pretul platit schimbarii este tocmai parasirea acestei ” zone de confort ”.
La inceput esti frustrat, dar cu timpul realizezi ca este mult mai comod, pentru tine, in felul acesta. Esti mai linistit, iar activitatea ta se desfasoara fara complicatii. Te afli, deja, in zona de confort. N-ai renunta, la ea, pentru nimic in lume.
Inainte de a incepe schimbarea propriu-zisa, este important sa stii unde vrei sa ajungi. Numai dupa ce ti-ai stabilit, foarte clar, obiectivele, poti porni la drum.
Nu inainte, insa, de a-ti alege mijloacele, prin care iti poti duce la indeplinire obiectivele.
In momentul in care te-ai decis sa aduci schimbarea in viata ta, este bine s-o faci la toate capitolele. Cand fac aceasta afirmatie, ma refer la viata personala, profesionala, dar si la cea sociala.Ele se intrepatrund si se conditioneaza reciproc.
Sa presupunem ca multe probleme, cu care te-ai confruntat in viata, au fost legate de faptul ca nu esti o persoana sociabila.
Daca iti doresti, cu adevarat, sa schimbi acest lucru, trebuie ca noua atitudine (aceea de persoana sociabila) sa fie prezenta in toate capitolele vietii tale.
Este bine sa ai in vedere si urmatoarele :
- Analizeaza-te, permanent, si observa ce nu merge bine, la ce esti deficitar.
- Cauta in adancul fiintei tale si identifica ceea ce vrei sa schimbi.
- Noteaza-ti intr-un carnetel (pentru a-ti urmari progresele).
- Nu exista ceva, sa nu poti schimba, daca vrei cu adevarat.
- Retine ca a sta ancorat in zona de confort, inseamna sa pui stop la evolutia ta personala – IAR ASA CEVA NU TREBUIE SA SE INTAMPLE NICIODATA.
Pe curand,
Roxana Rohan