ganduri-negative-600x300

Demult am inceput sa fiu fascinata de complexitatea naturii umane.  Suntem atat de complicati, incat, practic imposibil de descifrat. Si totusi pasii facuti, in directia descoperirii noastre sunt imensi.

Medicina, si nu numai, a avansat atat de mult, incat rezultatele obtinute, pur si simplu, ne uimesc. Secolul in care traim este cel al cunoasterii. Acum exista o deschidere uriasa spre spiritualitate.

Oamenii vor sa se cunoasca, vor sa afle raspunsul la intrebarile care ne macina de atata timp ” Cine suntem ? ”, ” De unde venim ? ”

Adevarul este ca nu putem altfel. Curiozitatea este atu-ul nostru forte. Datorita ei am ajuns aici, unde suntem, in acest stadiu, avansat, de dezvoltare. Si nu ne oprim aici. Este imposibil s-o mai facem. Exploram si exploram. Suntem adevarati cautatori.

A venit, insa, momentul sa cautam in noi insine. Am realizat, in sfarsit, importanta covarsitoare a acestui proces. Ne-am dat seama ca numai schimbarile facute la nivelul micro (la nivelul finitei ), pot genera reale progrese la nivel planetar.

Iar pasii facuti in aceasta directie sunt vizibili. Ceea ce este extraordinar, este faptul ca foarte multi tineri au inceput sa caute raspunsuri, sa se indrepte spre latura spirituala a vietii, sa caute in ei insisi

Realitatea este ca noi suntem fiinte spirituale. Chiar daca, de-a lungul timpului, ne-am indepartat oarecum de aceasta latura, tendinta este de revenire. Si o facem constienti de faptul, ca acesta-i adevaratul sens.

Oamenii si-au dat seama de puterea mintii lor, de forta gandurilor, de efectul incredibil al sugestiei si autosugestiei. Au inteles ca schimbarea trebuie facuta, mai intai, in interiorul fiintei lor.

Si au inceput s-o faca…

Am scris, intr-un articol anterior, despre forta extraordinara a gandului. Am spus atunci ca subconstientul joaca un rol, deosebit de important, in viata noastra. Cu conditia sa stim sa-l programam.

Dar ce inseamna, de fapt, programarea lui ? Inseamna alimentarea cu fraze si cuvinte sanatoase. Am evitat cuvantul ” pozitive ” care deja a devenit un cliseu. Este o realitate pe care am inceput s-o constientizam.

Imaginati-va subconstientul ca fiind un imens calculator. Noi suntem aceia care introducem datele. Daca sunt incorecte sau de proasta calitate, rezultatul este pe masura. Am dat acest exemplu pentru a intelege ca buna functionare depinde NUMAI SI NUMAI DE NOI.

Cineva mi-a spus, cu ceva timp in urma, ca este foarte dificil sa ne controlam si sa ne monitorizam permanent.  I-am raspuns atunci, evident in gluma, ca nu este usor, dar merita efortul.

Sigur ca nu este usor, dar prin autoeducatie se poate. Prin schimbarea atitudinii, se poate.

Aproape tot ceea ce facem, in prezent, este rezultatul unor procese pe care ni le impunem, mai mult sau mai putin.

Ne impunem sa toleram anumite persoane, a caror prezenta ne genereaza un disconfort total. Dar o facem. Ne impunem sa mergem in anumite locuri, unde efectiv nu ne simtim bine. Si totusi o facem. Sunt situatii cand nu avem chef sa zambim, dar ne impunem, cu incapatanare, si reusim.

Important este ca se poate. Si atunci revin si spun ca ” hranirea ” corecta si sanatoasa, a subconstientului nostru, este ESENTIALA. Fiecare, dintre noi, trebuie sa facem acest lucru. Si nu o data sau de doua ori, ci permanent. Este bine sa devina chiar mai mult decat obisnuinta. A ne victimiza mereu, a ne plange celorlati ca ne coplesesc problemele, a genera griji, cand nu este cazul , ci doar ca sa atragem atentia celorlalti, inseamna sa ne contaminam cu ganduri negative.

In momentul in care realizam ca suntem invadati de ganduri negative (de orice fel), vom face tot posibilul sa le punem stop. Facem cateva respiratii abdominale, apoi le inlocuim cu ganduri vesele si optimiste. Usor de zis, greu de facut. Veti spune ca nu se poate sa treci, atat de brusc, de la o stare la alta.

Dar atunci eu va intreb daca persistenta gandurilor negative, rezolva sau nu respectiva problema? Raspunsul este, evident, nu.

Merita, oare, in aceasta situatie, sa consumam atata energie ? De ce sa n-o folosim, in beneficiul nostru ? De ce sa nu profitam, de ea, canalizand-o intr-o directie utila ?

De multe ori ne lasam asaltati de ganduri negative, cu foarte mare usurinta. Se da un adevarat razboi in mentalul nostru. Ne luptam cu persoane care ne-au jignit, cu sefi care ne-au micsorat salariul, cu oameni care ne-au tradat, care ne-au mintit, care ne-au facut atatea si atatea………..

Suntem invadati de sentimente ostile, de furie, tristete, razbunare, ura. Ne rezolva acestea, in vreun fel, problemele ? Evident, nu. Si atunci nu-i mai bine, pentru noi, sa le eliminam din mentalul nostru ? Cu siguranta, da. Iar acest lucru trebuie facut, inainte ca razboiul sa se declanseze.

De aceea este esential sa ne cunoastem. Sa stim ce anume ne provoaca starile negative, care sunt factorii care duc la declansarea lor, si in ce fel ii putem evita.

Sunt persoane pe care nici cea mai grosolana jignire, nu-i afecteaza. Ei au inteles ca un cuvant urat te poate lovi, numai daca tu permiti acest lucru, ca un sentiment de ura, fata de o persoana, nu rezolva, in niciun caz, problema care treneaza, ca a invidia o persoana, pentru situatia ei materiala, nu o rezolva, sub nicio forma, pe a ta.

Daca ajungi la o asemenea intelegere, lucrurile se simplifica foarte mult. Inveti ca ceea ce conteaza, cu adevarat, este felul in care percepi situatiile si modul in care te raportezi la ele.

Realizezi ca tot ce ne inconjoara sunt ganduri, unele materializate, altele nu. Constientizezi, de asemenea, ca este numai alegerea ta, daca permiti gandurilor negative sa te acapareze. Tu esti singurul responsabil. Nimeni altcineva.

Liberul arbitru este o grea incercare pe umerii nostri. Ne obliga sa ne asumam responsabilitatea. Iar acest lucru nu-i deloc usor…..dar face diferenta……

Pe curand,

                        Roxana Rohan