bagaj

Cum ar arăta ziua de astăzi dacă ai lua decizia de a inventaria ceea ce ai pus în bagajele pe care le porți cu tine de ceva vreme? Cum ar arăta acest final de an dacă ai decide să renunți la bagajele emoționale care au îngreunat călătoria ta, dar și a celorlalți? Cum poți face loc noului în viața ta dacă nu ești dispus  să renunți la tot ceea ce este vechi și care nu îți mai este de nici un folos?
Călătoria cu viteza iubirii spre Noul An este una cu totul specială, așa încât a sosit timpul să mai verifici încă o dată ceea ce dorești să iei cu tine!

Bagajele psihice pot avea toate formele şi mărimile, solicitându-ne cel puţin tot atâta energie ca şi un bagaj fizic uriaş… Ele se manifestă sub forma convingerilor şi sensibilităţilor egoului, dramelor din trecut, manipulărilor subtile, dorinţelor mărunte, rănilor, nevoilor „speciale”, comparaţiilor, competiţiilor şi altor tipare negative de control.

Bagajele psihice includ toate ataşamentele nerostite, judecăţile critice, atitudinile, dezamăgirile, temerile, disconforturile, barierele protectoare, remarcile sarcastice, manevrele de izolare şi agendele necinstite sau inconştiente pe care le târâm după noi de-a lungul călătoriei noastre de zi cu zi.

Inutil să mai spun, împachetarea şi târârea acestor lucruri inutile oriunde ne-am duce nu  face decât să ne împovăreze, să ne încetinească şi să ne priveze de conştiinţa momentului prezent. Renunţă la control şi lasă-te dus de val!

Este uşor să îţi dai seama dacă duci după tine prea multe lucruri în călătoria ta prin viaţă. Ori de câte ori călătoreşti cu bagaje psihice inutile, mintea îţi este agitată, împovărată şi iritabilă, iar inima goală şi închisă. Cu cât vei călători cu mai puţine bagaje, eliberat de diferitele poveri psihice, ataşamente, aşteptări şi nevoi ale egoului tău, cu atât mai magică ţi se va părea viaţa. Călătoria cu bagaje puţine este foarte eliberatoare!

Nu căra după tine bagajele altor persoane!Chiar dacă duci cu tine bagaje în plus, nu trebuie să te simţi inconfortabil. Nu există om care să nu ducă mai multe bagaje decât este dispus să recunoască. Din păcate, această povară iese întotdeauna la iveală în cele mai nepotrivite momente şi atunci devine extrem de evidentă. Sunt lucruri care nu mai sunt necesare nimănui, nici măcar ţie. Conştientizează ce duci cu tine: amintiri din trecut care te împiedică să te implici în momentul prezent. În mod surprinzător, acest act de conştientizare este suficient pentru a diminua acest bagaj, cel puţin pentru moment. Simpla recunoaştere a inutilităţii sale este suficientă pentru a-l reduce la o dimensiune suportabilă, astfel încât să nu te mai sufoce şi să te tragă în jos, pe tine şi pe cei din jurul tău. Încearcă acest lucru. Vei vedea că te vei simţi mai uşor de fiecare dată. Marea provocare constă în a-ţi da seama dacă duci cu tine un bagaj emoţional în exces. De multe ori, noi ne obişnuim atât de tare cu bagajele noastre încât nici măcar nu ne mai dăm seama că le ducem cu noi. Aici intervin de regulă ceilalţi tovarăşi de călătorie, şi îndeosebi membrii de familie şi prietenii, care ne transmit feedbackul lor prin replici de genul: „Ce ţi s-a întâmplat?” „Te simţi bine?” „ Care este problema ta?” „Acum de ce te-ai mai supărat?” „ Te-am supărat cu ceva?” „ Nu te mai comporta atât de copilăreşte!” Călătoria ideală este cea în care duci cu tine cele mai puţine bagaje posibile. Renunţă la bagaje!

Cea mai bună modalitate de a-ţi da seama dacă duci cu tine bagaje vechi este starea ta de spirit din timpul zilei. Cum te simţi când te duci la culcare după o zi obişnuită: fericit sau deprimat, obosit, morocănos, plin de resentimente, mânios şi golit de energie?
Dacă îţi simţi inima uşoară, înseamnă că în ziua respectivă ai călătorit fără prea multe bagaje. Dimpotrivă, o inimă grea arată că ar trebui să îţi reconsideri ataşamentele şi să renunţi la o parte din ele. Partea frumoasă este că tu eşti singurul care decide cum doreşti să călătoreşti prin viaţă. Cea mai rapidă modalitate de a te despovăra este practica detaşării. Spune-ţi pur şi simplu cu voce tare: „Renunţ la…”, iar apoi renunţă.

Iată câteva exemple de bagaje în exces la care merită să renunţi:

– Interpretarea evenimentelor de genul motivelor neaşteptate de supărare, schimbărilor subite de planuri, dezamăgirilor, traficului aglomerat şi stărilor de spirit ale altor oameni ca fiind atacuri la adresa ta.
– Insistenţa ca ceilalţi oameni să facă ce vrei tu şi forţarea lucrurilor până când obţii ceea ce doreşti de la ei.
– Acţiunea ta atunci când te simţi stresat, obosit sau flămând, speriindu-i pe ceilalţi prin reacţiile tale.
– Lamentările, plângerile, criticile, bârfele, linguşirile, sarcasmele, tratamentul tăcerii (acordat celor care nu-ţi fac pe plac).
– Neexprimarea dorinţelor tale, lăsându-i pe ceilalţi să-şi dea singuri seama care sunt acestea, eventual pe cale telepatică.
–  Suferinţa amară cauzată de un eveniment din trecut şi aşteptarea ca prezentul să-ţi aducă aceeaşi suferinţă.
– Perierea pe faţă a celor din jur, dublată de resentimente secrete faţă de aceştia.
–  Refuzul de a te adapta la societate şi la etapa de vârstă în care te afli.
– Modul de a acţiona ca şi cum numai tu contezi.
– Modul de a acţiona ca şi cum tu nu ai conta deloc.
– Atitudinea defensivă.

 Dacă te simţi secătuit de energie, îngrijorat de ceva şi gata să te lamentezi, înseamnă că duci cu tine un bagaj psihic inutil, la care trebuie să renunţi. Dacă vei recunoaşte acest lucru, vei câştiga bătălia pe jumătate. Tot ce trebuie să faci pentru a elimina bagajul psihic este să îl arunci mental, la fel cum ai arunca un bagaj fizic plin cu lucruri inutile care cântăresc foarte mult. Asta-i tot. Tu eşti singurul care poate alege ce anume doreşti să duci în călătoria ta prin viaţă. Nimeni nu te poate obliga să duci o povară pe care nu doreşti să o duci. Dacă doreşti să călătoreşti cu viteza iubirii, este necesar să îţi arunci „lucrurile” inutile. Egoul nostru imatur include toate convingerile noastre negative, toate tiparele noastre negative, toate aşteptările şi toate obişnuinţele noastre care au la bază teama, cum ar fi:

– Sentimentul că eşti îndreptăţit să ai anumite pretenţii

– Convingerea că eşti cineva special

– Judecarea celorlalţi şi considerarea lor ca fiind proşti, nebuni sau nedemni

– Nerăbdarea

– Sentimentul că eşti superior, mai bun decât alţii, şi că îi poţi controla

– Sentimentul că eşti inferior şi că te poţi lăsa controlat de alţii

– Urmărirea  vieţii prin filtrul urâţeniei, nu prin cel al frumuseţii.

 Aruncă aceste lucruri din bagajul tău psihic folosind arma lucidităţii şi a dorinţei de a duce o viaţă mai senină şi mai plină de iubire.Odată ce vei lua decizia de a renunţa la anumite comportamente necorespunzătoare, vei putea respira uşurat (şi odată cu tine şi ceilalţi).

Pe curând,

                     Roxana Rohan