1 feric

Începând din copilărie, luăm drept bună înţelegerea noastră privind fericirea. “Fericit” şi “trist” sunt primele sentimente pe care învăţăm să le recunoaştem şi să le exprimăm, iar mulţi dintre noi nu au permis acestei definiţii în alb-negru să se nuanţeze pe măsură ce vieţile noastre şi intelectul vor fi devenit mai complexe – aşadar, cu cât este mai limitată definiţia fericirii, cu atât mai dificil îţi va fi să o atingi…

Fericirea, pentru mine, este un termen ce acoperă o gamă largă de emoţii pozitive. În cele din urmă, aceasta presupune lucruri diferite pentru oameni diferiţi- este o experienţă complet subiectivă. Pentru unii, experienţa fericirii este una în care predomină sentimente ce implică o “excitaţie crescută”, cum ar fi bucuria şi emoţia; pentru alţii, implică o “excitaţie mai scăzuta”dar la fel de importantă, aşa cum se întâmplă în stările de calm, mulţumire, pace şi linişte. În mod ideal, ar trebui să încercăm să experimentăm şi să ne bucurăm de toate aceste forme diferite de emoţii pozitive, dar probabilitatea este ca oamenii care sunt mai extrovertiţi să tindă mai mult către partea spectrului cu o excitaţie ridicată, în timp ce semenii lor mai introvertiţi vor căuta probabil forme de excitaţie scăzută ale fericirii. Recunoaşte faptul că ceea ce te face fericit va fi diferit de ceea ce îl face pe altul fericit şi că îţi vei petrece timpul mai bine ocupându-te de lucrurile ce ţi se potrivesc.

Ia un pix şi o foaie de hârtie şi înşiruie cât mai multe exemple de emoţii pozitive. Acestea nu trebuie să fie propoziţii complete, pot fi pur şi simplu idei sau imagini ce surprind fericirea într-o lumină nouă. Asigură-te că prin lista ta adaugi emoţii pozitive suplimentare sau culori noi în spectrul fericirii şi nu uita că fericirea este un fenomen de o bogăţie infinită.

Eu nu cred că cineva poate fi fericit sută la suta din timp. Adevărata fericire implică recunoaşterea faptului că, oameni fiind, este perfect normal să trăim întreaga gamă de emoţii, inclusiv aşa-numitele “sentimente negative”, cum ar fi furia, tristeţea, anxietatea, stresul… Dar, prin extinderea definiţiei fericirii, poţi creşte şansele de a trăi întregul spectru de emoţii pozitive, fiind astfel mai des fericit.

Eu sunt fericită, am găsit cheile! Tu eşti fericit? Şi dacă nu ai găsit încă toate cheile fericirii tale, te asigur că o poţi face!

Pe curând,

             Roxana Rohan