“Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relaţiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de linişte, în locurile ferite de agitaţie, când ne dăm seama că, ştiind diferenţa dintre bine şi rău, am făcut binele, că recunoscând frumuseţea, i-am oferit admiraţia noastră; cunoscând adevărul, l-am rostit. “ Whitney Griswold
Cuvantul respect inseamna atat de multe lucruri si poate influenta viata oricarei persoane, de aceea e important sa stim cum trebuie abordata aceasta problema. Respectul are două mari aspecte. Respectul de sine care vine din interior şi respectul social, ce vine din partea celorlalţi. Niciodata respectul celorlalţi nu vine înaintea respectul de sine. Felul în care TU te respecţi pe tine determină nu doar respectul celor din jur ci aşa cum vei vedea, toate rezultatele tale din viaţa de zi cu zi, sunt strâns legate de respectul pe care tu ţi-l acorzi ţie.
Eu consider ca totul porneste de la noi, ca noi putem lua decizii care sa ne influenteze mai apoi viata, in bine sau in rau, de aceea sustin ca respectul de sine se afla pe primul loc. Acest tip de respect este unul care poate genera o viata armonioasa, dar si nevroze, dezamagiri ori subestimari, pe de alta parte.
Acest comportament (de a ne respecta pe noi insine) se cultiva inca din copilarie insa poate fi dezvoltat si in timpul vietii, daca realizezi ca lipsa respectului de sine nu aduce nimic bun. Importanta acestei insusiri este foarte mare intrucat, fara aceasta, respectul fata de ceilalti sau respectul celorlalti fata de noi nu se poate forma. Din pacate exista multe situatii in care femeile (in general) nu sunt multumite de corpul lor si astfel se creeaza numeroase stari depresive, comportament ce pune viata in pericol (tentative disperate de a-si schimba infatisarea), consumul de alcool , droguri, etc. deoarece doresc sa scape de aceasta stare de nemultumire continua vizavi de propriul corp.
Odata cu frecventa acestor stari, creste si lipsa respectului si a frazelor de genul “eu nu merit”, “ea e mai buna, eu nu sunt in stare”,”nu m-ar alege niciodata pe mine”. Acest gen de afirmatii sunt adesea intiparite in mintea oamenilor care sunt nemultumiti de propria persoana si, astfel, aceasta nemultumire se rasfrange si in exterior.
Chiar daca nu ne dam intotdeauna seama, respectul celorlalti vizavi de noi este influentat de respectul de sine. O persoana nemultumita de corpul sau felul sau de a fi nu va fi niciodata increzatoare, exteriorizata, sociabila si, din pacate, parerea celorlalti despre tine va fi influentata de aceste comportamente.
In prezent lumea este tot mai dura si mai critica si, desi nu ne dorim, multi isi vor exprima parerile despre persoana noastra, pareri ce pot fi si eronate. In astfel de situatii, o persoana ce se respecta si se iubeste asa cum este se va “apara” cu cele mai puternice argumente si va avea grija ca, in fiecare zi, sa isi scoata in evidenta calitatile, nu sa isi planga de mila din cauza defectelor sau a situatiilor in care se afla. A te plange mereu, inseamna a nu face fata, iar o persoana care emana mereu aceasta imagine, nu are cum sa fie respectata, deoarece isi arata nemultumirea pe care o are fata de ea, din moment ce nu face fata contextelor in care se afla.
Pe langa aceste doua forme pe care le imbraca respectul , mai exista si cea de-a treia, respectul fata de cei ce ne inconjoara. Acesta este foarte usor de “obtinut” daca iti respecti propria persoana, daca ai reusit sa te accepti si sa te respecti pe tine asa cum esti. Se spune ca noi suntem cei mai mari critici ai propriei persoane, deci calitatile + defectele celorlalti vor fi mult mai usor de acceptat.
In final, imi permit sa afirm ca respectul de sine este cel mai important, si fara de acesta nu putem evolua simtindu-ne bine in pielea noastra. Celelalte forme ale respectului vor veni de la sine!
Poti incepe si tu sa te respecti si si sa treci la actiune repetandu-ti zilnic:
“Mă respect și știu că merit tot ce e mai bun de la viață!“