Pentru a avea relaţii sănătoase, de orice natură, este necesar să devin capabil să simt şi să răspund la emoţiile celuilalt. În funcţie de gradul de apropiere se întâmplă ca, uneori, să fim afectaţi de trăirile sale dar acest lucru, în sine, nu este deloc periculos. A depune efort să nu fim niciodată afectaţi de ceea ce trăiesc cei pe care îi iubim este fără rost. Suferim cu ei şi pentru ei şi, în acest fel, suntem aproape unii de alţii. Apoi, ne bucurăm şi suntem fericiţi împreună şi ne apropiem şi mai mult. O relaţie sănătoasă nu presupune să stau detaşat în permanenţa şi să fiu atent doar la mine, dar presupune să pot face distincţie între mine şi celălalt pentru a nu mă confunda cu el pentru ca altfel e posibil să rămânem amândoi în groapa cu nisipuri miscătoare…
O relaţie sănătoasa înseamnă să avem capacitatea de a ne deschide sufletul cu încredere, iar acest lucru este, poate, unul din cele mai greu de făcut având în vedere faptul că am învăţat de mici că nevoile noastre sau felul nostru de a fi nu este potrivit, acceptat, recunoscut. Însă, fără a ne recupera încrederea în noi şi în ceilalţi, nu este posibil să creăm relaţiile pe care ni le dorim.
Înseamnă să avem curaj să ne declarăm iubirea sau orice alt sentiment pe care îl avem pentru celălalt. Am observat că e mai uşor să spunem ce nu ne convine decât ce ne place, ce ne mângâie şi ce ne bucură.
Ne-am închis prea mult încercând să părem puternici adică să rezistăm, să nu ne lăsăm, să nu cădem. Ceea ce este minunat, acest tip de rezistenţă ne ajută să ne ridicăm şi să mergem mai departe cu o altă înţelepciune. Totuşi, folosim aceasta putere de multe ori în detrimentul nostru. Ne închidem, devenim sarcastici, cinici, neîncrezatori, lipsiţi de blândeţe şi toleranţă. Puterea înseamnă să îmi păstrez calităţile umane şi să nu devin un robot care doar face şi uită să fie. Puterea înseamnă să continui să iubesc, să ajut şi să fiu alături. Înseamnă să continui să creez relaţii bune cu ceilalţi, nu cu presiunea lui “trebuie”, ci cu bucurie, implicare şi auto-responsabilitate.
Şi, nu în ultimul rând, pentru a crea relaţii sănătoase este necesar să devin capabil să simt şi să răspund la propriile emoţii. Asta înseamnă în primul rând să le cunosc, să le gestionez şi să accept că există.
A fi în relaţii bune este vindecător deopotrivă psihic şi fizic. O îmbrăţişare caldă, o mângâiere, un zâmbet, câteva minute de ascultare reală fac parte dintre lucrurile care nu costă dar care sunt foarte preţioase. Atât de preţioase încât nu există om care să nu le dorească. De ce a devenit atât de greu să le dăruim şi să le primim?
Pe curând,
Roxana Rohan