Cu totii ne dam seama ca nu putem construi peste noapte ceva mare cat China, dar oamenii devin adesea frustrati sau nerabdatori atunci cand nu pot realiza imediat schimbari mari in viata lor. Te incurajez sa iei in considerare faptul ca modalitatea cea mai buna de a realiza schimbari masive si semnificative – unele care te vor ajuta sa traiesti si sa te bucuri de o viata cu adevarat fericita si implinita – este planificarea mai multor schimbari mici, dar frecvente.
Cu alte cuvinte, nu trebuie sa iti schimbi viata doar intr-o singura zi. Daca in mod regulat faci mici schimbari pozitive, vei avea parte in cele din urma de beneficii semnificative ce iti vor schimba viata. Crearea de noi obiceiuri dureaza minimum patru saptamani si necesita repetitie si daruire din partea ta.
Este de asemenea descurajant sa ochesti mai multe schimbari majore in acelasi timp si este mai probabil sa iti atingi obiectivele prin realizarea constanta a unor mici ajustari.
Ia un singur lucru din viata ta pe care ai dori sa il schimbi si imparte-l in cateva actiuni mai restranse care se pot incadra in programul tau deja existent. Ramai fidel planului tau de a schimba ceva pentru totdeauna si aminteste-ti ca este nevoie de timp pentru a sapa fundatia, dupa care vei putea construi ceea ce doresti. Doar pentru ca nu poti vedea inca rezultatele nu inseamna ca schimbarea nu are loc.
Evitarea este un mijloc frecvent de a trata problemele: cu totii am reactionat asa inainte si o vom face din nou in viitor. Evitarea inseamna sa nu te confrunti cu ceva ce te deranjeaza sau sa negi realitatea unei situatii. Problema ca o astfel de abordare a schimbarilor din viata este ca functioneaza destul de bine pe termen scurt, dar doar pe termen scurt. Cand avem probleme nerezolvate, traim o neliniste emotionala, care poate fi in mod semnificativ stresanta, deci daca nu este bine sau in cazul in care ceva te deranjeaza, fa ceva in legatura cu acest lucru.
Deseori, ceea ce ne retine la rezolvarea unei probleme este o frica de necunoscut. Evitarea vizitei la doctor nu lasa doar afectiunile noastre netratate, ci permite grijilor noastre sa se mareasca. Identifica sarcinile pe care le-ai amanat si incearca sa intelegi de ce ai amanat ceva important. Actiunea nu poate schimba intotdeauna imprejurimile, dar negarea este fara indoiala un mecanism inutil si ineficient de a face fata unei situatii; actionand pozitiv cresti sansele unui rezultat pozitiv. Trierea problemelor tale este de fapt foarte benefica si poate contribui la sentimente de satisfactie, multumire, fericire.
Deci, nu amana! Daca ceva trebuie facut, fa-o. Cu cat amani mai mult, cu atat te vei simti mai frustrat si mai nemultumit. Dar, de indata ce te implici si faci ceea ce trebuie sa faci, vei trai cu siguranta emotii pozitive, cum ar fi fericirea, mandria, satisfactia.