Tu-insuti

O multime de oameni nefericiti continua sa faca ceea ce fac, chiar daca stiu ca aceasta este cauza nefericirii lor.

O mare parte din acest comportament uzual provine de la un mic cuvant  – “TREBUIE”. Fiecare dintre noi are responsabilitati pe care este bine sa le respecte si, de fapt, o mare parte din fericirea noastra reala in viata provine din respectarea angajamentelor in familie, in munca si in comunitate. Pe de alta parte, la un moment dat, cu totii ajungem sa ne confruntam cu o serie de “trebuie”, care ne obosesc – acele preocupari urgente care, la a doua privire, s-ar putea sa nu fie chiar asa importante.

Acestea sunt vocile pe care le purtam din copilarie: “ Trebuie” sa  mananci tot, nu “ trebuie”  sa ii raspunzi nepoliticos  bunicii …Deseori acestea nu sunt propriile noastre reguli, ele apartin altcuiva – mamei noastre, profesorului…. tatalui. Si cu toate ca pot fi reguli folositoare, pot acapara de asemenea inutil timpul si energia noastra, impiedicandu-ne sa facem lucrurile care ne fac fericiti.

Fa o lista cu toti acesti  “trebuie” din viata ta. Gandeste-te cand ai inceput sa privesti o activitate ca pe ceva ce “trebuie” facut si cine a incurajat acest lucru. Apoi trage o linie peste “trebuie” care nu mai are sens pentru tine, peste toate acele obligatii de mult expirate. Straduieste-te sa ii rezisti lui “trebuie” ori de cate ori apare. Poti incepe chiar de astazi sa iti creezi noi tipare ce se potrivesc mai bine in viata ta si scopurilor tale prezente.

Alcatuieste o lista cu activitati ce induc fericirea si incepi sa le planifici tot mai des in programul tau. Fa-ti timp pentru “ happy hour” . Pentru mine o “happy hour” este atunci cand petrec 60 de minute implicandu-ma in orice activitate pe care o consider placuta si satisfacatoare. Nu este nevoie sa astepti o ocazie  speciala pentru a te bucura. Chiar si in perioadele aglomerate, asigura-te ca iti ramane un ragaz ( preferabil cel putin cateva minute pe zi, fara nicio distragere), pe care sa-l petreci pe cont propriu. Concentreaza-te asupra relaxarii, reflectand asupra gandurilor si sentimentelor tale si revizuind ziua anterioara si zilele ce vor veni. Foloseste acest timp pentru a afla mai multe despre tine si pentru a te pregati in mod pozitiv. Fa-ti o obisnuinta din a-ti acorda acest timp recreativ in viata ta si vei vedea ca in curand “nu trebuie” sa astepti dupa-amiaza de vineri  pentru a avea o “happy hour”

Renunta la “TREBUIE”  si lasa lumea sa te cunoasca asa cum esti , nu cum crezi ca ar trebui sa fii, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, daca te dai drept altcineva, vei uita la un moment dat sa iti mai joci rolul si atunci ce vei mai face?