Unul dintre subiectele favorite, pe care-l abordez cu o deosebita placere, in grupul meu de prieteni, este acela referitor la forta uriasa a gandului.
Orice s-ar spune, calitatea, intensitatea si profunzimea gandurilor noastre, fac diferenta. Multitudinea lor este uimitoare. Ne traverseaza mentalul milioane si milioane de ganduri.
Unele vin din trecut, altele sunt orientate spre viitor, si nu putine sunt cele legate de prezent.
Marea noastra provocare o constituie controlarea acestora si directionarea lor catre un anume obiectiv, bine conturat.
Pentru ca, asa cum am mai spus, scopul fiecaruia dintre noi este materializarea propriilor ganduri. Asta facem toti, sau mai exact incercam sa facem.
Suntem un amalgam de ganduri. Ele ne diferentiaza, devenind insa cunoscute doar atunci cand le concretizam.
Unii reusim sa le materializam, altii nu. Dar lupta o ducem toti.
Scopul nostru n-ar trebui sa fie acela de a materializa orice fel de ganduri, mai ales daca unele, dintre acestea, ridica semne de intrebare in ceea ce priveste calitatea.
Asa cum dam dovada de exigenta in lumea materiala, la fel trebuie sa facem si in lumea gandurilor.
Cand mergem la magazin sa ne cumparam ceva de imbracat, alegem in functie de marime, culoare sau material. Dar cautam cu perseverenta si intotdeauna optam pentru calitate. De ce sa nu procedam la fel si cu gandurile noastre ?
Trebuie sa ne debarasam de balast si nu ma refer, aici, la gandurile negative, acestea n-au ce cauta, oricum, in mentalul nostru, iar pentru a obtine acest lucru, este necesar sa-l curatam constant.
Ma refer la gandurile inferioare, cenusii, care ne paraziteaza permanent, cele pentru care n-ar trebui sa existe o finalitate, care vin, ne distrag de la lucrurile importante, si dispar.
Altfel spus, ocupa din timpul pe care ar trebui sa-l ocupe gandurilor cu adevarat benefice pentru noi. Si uneori ajunge sa detina mai mult decat ne asteptam.
Consider ca in aceasta categorie intra gandurile ” mici ”, cele care nu sunt legate de obiectivele noastre, cele care nu au tangenta cu scopurile nobile, cu dorintele si planurile marete.
Aici pot fi incluse gandurile, strict legate de orgoliul si egoismul nostru, de satisfacerea unor nevoi marunte, in niciun caz indispensabile.
Toti avem astfel de ganduri. Unii stationam mai mult asupra lor, unii mai putin, iar altii deloc.
Daca nu le dam importanta si nu le alimentam, ne asalteaza din ce in ce mai rar, cu timpul disparand in totalitate. Aceasta se poate face prin autoeducatie.
Din multitudinea de ganduri, prezente in mentalul nostru, trebuie sa stim sa le extragem pe cele de valoare, si sa avem dorinta si forta de a le materializa.
Pe cele parazite este suficient sa le identificam, sa le constientizam micimea si apoi sa le ignoram. Daca facem acest lucru, se vor indeparta la fel de repede precum au venit.
Gandurile negative trebuie eliminate, insa, fara exceptie. Si putem face aceasta prin metoda autosugestiei.
Tot ceea ce ne inconjoara, din punct de vedere material, a fost, in faza initiala, doar un simplu gand. Masina cu care ne deplasam, cartea pe care o citim, casa in care locuim, toate au fost la inceput, doar, ganduri.
Acum sunt materializate pentru ca cineva a crezut in ele, a crezut in valoarea lor, si a luptat pentru a-si vedea visul indeplinit.
Toti avem visuri, mai mari sau mai mici, care ne dau forta interioara sa continuam, sa mergem mai departe.
In primul rand stabileste-ti, cu exactitate, ceea ce doresti sa faci ! Identifica-ti visul!!
Daca este prezent, permanent, in mentalul tau, inseamna ca el conteaza, cu adevarat, pentru tine. Gandeste-te la el si analizeaza-l fara superficialitate !
Probabil in fiecare zi va creste cate putin.
Asa cum se stie, imaginatia este deosebit de importanta (ea joaca un rol imens in transpunerea visului tau). In primul rand, este bine sa identifici ce calitati iti sunt necesare, pentru concretizarea lui (ma refer, aici, la cele specifice).
Dupa ce le-ai identificat, va trebui sa le dezvolti prin autosugestie. Este necesar sa dezvolti (de asemenea, prin autosugestie) si anumite calitati generale, cum ar fi tenacitatea, perseverenta, curajul si vointa. Toate iti sunt necesare, indiferent de visul pe care doresti sa-l transpui in realitate.
Treci apoi la faza urmatoare – VIZUALIZAREA.
Este o faza deosebit de importanta. Aici intervine imaginatia. Imagineaza-ti ca acesta este un film, pe care-l vezi la televizor si care-ti place.
Retine, absolut, toate detaliile legate de ” filmul tau ” ! Nu le schimba de la o zi la alta ! Subconstientul il va prelua dupa scenariul si regia ta.
TINE MINTE CA FORTA GANDULUI N-ARE EGAL !
TOTUL ESTE SA CREDEM IN EA SI S-O PUNEM IN APLICARE.
Pe curand,
Roxana Rohan