“Haina comportamentului ” este confectionata din materiale diferite. Unele sunt mai ieftine, altele mai scumpe, in culori vii sau sobre, mai subtiri sau mai groase.
Exista cate-o haina pentru fiecare dintre noi. Avem posibilitatea sa alegem. O facem si, nu de putine ori, constatam ca nu ni se potriveste. Este confectionata pe tiparul altora.
Ne-o spun si cei din jurul nostru, dar nimeni nu ne poate determina s-o schimbam. Noua ne place si nimic altceva nu mai conteaza.
De multe ori o purtam o viata intreaga. Dorim, astfel, sa ne demonstram consecventa.
Comportamentul nu poate fi imitat. Chiar daca reusim s-o facem, tot un fals va ramane.
Unicitatea noastra este adanc imprimata in felul de a ne comporta. Nu poti juca rolul altuia, oricat de mult ti-ar placea si ti-ai dori.
Vrem sa fim acceptati si placuti. Dar ce facem in acest sens ? Pentru multi, dintre noi, acestea sunt criterii ce stau la baza modelarii comportamentului. Sunt, insa, deosebit de fragile.
Se poate intampla ca un comportament ireprosabil sa nu fie acceptat in anumite medii. Sau unul cu grave carente sa fie apreciat si placut.
Acest mod, de a fi perceput, depinde de nivelul celor ce ” jurizeaza ”, dar si de mediul in care interactionam.
Schimbarea comportamentului nu trebuie sa vina, insa, din exterior. Ideea nu este de a face pe plac altora. Asta ar insemna sa ne adaptam comportamentul dupa fiecare mediu pe care-l frecventam.
Sigur, cateva reguli de baza trebuie respectate, indiferent de locul unde ne aflam. Restul este propriul nostru comportament, care ne reprezinta.
Ne-am obisnuit sa reactionam la cauzele exterioare. Am invatat sa ne adaptam situatiilor, sa ” ne descurcam ” in diferite imprejurari.
Ne comportam in functie de mediul social in care ne aflam. Ceea ce conteaza este efectul de moment. Am capatat caracteristici cameleonice.
Faptul ca imprumutam comportamentele altora, ca avem noi insine o paleta larga pe care o folosim in functie de situatie, demonstreaza ca suntem deficitari la capitolul ” FORTA INTERIOARA ”.
Comportamentul trebuie modelat, pornind din interior si nu invers. Numai in felul acesta poti sa fii sigur de soliditatea si constanta sa. El va deveni un edificiu impunator a carui baza, alcatuita din valorile in care, tu, crezi, ii va asigura stabilitatea dar si rezistenta in timp.
Constructia edificiului nu se va incheia, practic, niciodata. In fiecare zi vei avea cate ceva de adaugat la el. Important este sa stii ce anume si s-o faci fara sa eziti.
De modul in care ne comportam depind multe aspecte ale vietii noastre. Activitatea profesionala este influentata direct. Ca sa nu mai vorbim de cea sociala, dar si personala.
Trebuie sa-ti monitorizezi, permanent, comportamentul. De la prima si pana la ultima ora a zilei. Chiar daca fondul sau este solid, vor aparea, intodeauna, mici detalii la care va trebui sa fii foarte atent.
Seara, cand iti faci bilantul, este bine sa revezi filmul care s-a derulat in ziua respectiva. Sa refaci traseul si sa-l analizezi cu obiectivitate.
Daca ai facut greseli, retine-le pentru a nu te mai abate, in viitor, de la comportamentul pe care ti l-ai construit cu atata efort.
Pentru ca, intr-adevar, a sti sa te comporti adecvat, in diferite situatii, pe care ni le ofera, cu atata generozitate, viata, necesita o vointa, o forta interioara si un mare efort din partea ta.
Comportamentul ne determina, pana la urma, directia spre care ne indreptam. Am putea sa-l comparam cu un drum ce duce catre doua destinatii.
La prima ajungem, urcand, printr-un comportament decent, civilizat si corect, iar la a doua printr-o rostogolire, cauzata de un comportament distructiv si total nepotrivit.
In concluzie, comportamentul adecvat este unul dintre mijloacele necesare, esentiale, in drumul nostru spre destinatia dorita. Nu trebuie sub nicio forma imprumutat, imitat, chiar daca aceasta tendinta exista…
Cât despre comportament……El este rezultatul educatiei si al autodisciplinarii de care suntem responsabili. Doar noi. Nimeni altcineva.
Inchei, spunandu-va ca toate absurditatile de comportament apar din imitarea celor cu care nu ne asemanam.
Pe curand,
Roxana Rohan