Bărbaţii nu sunt chiar atât de diferiţi

Timiditatea  noastră se datorează în mare măsură faptu­lui că, în optica noastră, bărbaţii par total diferiţi de noi; de aceea, ne vom simţi mult mai degajate în compania lor, dacă ne vom aminti că şi ei au aceeaşi nevoie de dra­goste şi împlinire, încredere în sine şi linişte sufletească. Majoritatea bărbaţilor tânjesc după o dragoste perma­nentă, exact ca şi noi, şi continua lor hoinăreală poate să fie adesea doar căutarea femeii care să le poată împlini această dorinţă arzătoare. Ei vor să fie consolaţi când lucrurile merg prost; au nevoie de simpatie şi înţelegere; în majoritatea cazurilor sunt la fel de sensibili – şi vulne­rabili ca şi noi, dar, din cauza faptului că reprezintă sexul tare, se văd nevoiţi să-şi ascundă emoţiile. Dacă ţinem cont de faptul că femeile au, de obicei, o forţă interioară cu totul specială  (hărăzită nouă, desigur, pentru a ne face capabile să rezistăm acelei încordări supreme, atunci când dăm naştere unui copil)  şi că bărbaţii sunt, în multe cazuri, mai slabi şi se descurajează mult mai uşor, vom fi,  probabil mult mai puţin timide în faţa lor.

Dacă am putea citi gândurile unui bărbat obişnuit, ai constata probabil că acestea seamănă în multe privinţe cu gandurile noastre (cu câteva excepţii indiscutabile!). Au şi temeri ascunse în legătură cu propria sănătate, cu situatia materială, cu copiii şi problemele casnice.

A înţelege acest lucru şi a arăta că îl înţelegem, ne va face să fim mai puţin  timide.

Nu trebuie să uităm că atracţia sexuală pe care o exercităm asupra lor, fie că suntem sau nu conştiente ea, poate tulbura bărbaţii pe care îi întâlnim, făcându -i sa se simtă stânjeniţi; stinghereala lor ne poate produce senzaţia că am făcut ceva ce nu se cuvine, când, de fapt tot ceea ce am făcut a fost să fim noi înşine, să ne comportăm ca nişte femei normale. Nu putem neglija faptul că unii bărbaţi nu urmăresc „decât un anumit lucru”, dar consider că încrederea trebuie să aibă un loc important într-o prietenie adevărată. Suspiciunea,  uneori justificată, este o trăsătură negativă şi neatrăgatoare. Ea conduce, de regulă, la o variantă circumspecta de timiditate.

Şase sugestii utile

  1. Fii gata să accepţi complimentele cu plăcere!
  1. Fereşte-te să te scuzi prea mult!- Dacă ai fost nevoită să întârzii undeva, spune, fireşte, că îţi pare rău, dar nu o ţine într-una cu explicaţii plicti­coase şi scuze. „Sigur nu te superi? (cuvinte spuse atunci când ceri ceva absolut rezonabil.) Acest sentiment se dato­rează faptului că femeile respective au o proastă imagine despre propria lor persoană şi este în strânsă legătură cu Majoritatea bărbaţilor consideră că este ceva foarte iritant, iar iritarea lor confirmă convingerea femeii că nu este plăcută sau că nu poate plăcea cuiva.
  1. Nu fii excesiv de politicoasă! Cunosc mai multe femei care nu fac niciodată ceea ce ar dori ele să facă şi care insistă ca partenerii lor să profite de orice ocazie. S-ar putea spune că această atitudine reflectă dorinţa lăudabilă de a plăcea, dar, folosită excesiv, nu prea este apreciată. Este ca şi cum femeia în cauză ar spune: „Priviţi cât de generoasă sunt!’  Femeile de acest  gen primesc cu lipsă de bunăvoinţă observaţiile critice, încă un semn caracteristic al celor care au o imagine proastă despre propria lor persoană. Ştacheta este fixată prea sus pentru posibilităţile lor, nu reuşesc să o treacă şi nu vor să li se reamintească defectele.
  1. Străduieşte-te, cu adevărat, să comunici cu bărbaţii pe care ii întâlneşti!Interesează-te care le este părerea într-o anumită problemă şi exprimă-ţi propria ta părere. Nu-ţi fie teamă, poţi sa pari  neştiutoare; bărbaţilor le va face plăcere să te îndrume! Pune întrebări, ascultă cu atenţie hotărăşte-te să-ţi lărgeşti aria preocupărilor!
  1. Aminteşte-ţi că nu te poţi aştepta ca toată lumea să te placă! Este chiar o onoare să nu fii pe placul anumitor persoane! Femeile care nu-şi fac niciodată duşmani sunt, de obicei, atât de dornice să placă, încât sunt excesiv de amabile şi lipsite de curajul opiniei. Consider că vom câştiga mai mult respect, dacă suntem gata să ne apărăm convingerile, oricât de nepopulare am putea deveni în anumite cercuri. A proceda astfel înseamnă un punct câştigat în învingerea timidităţii.
  1. Fii tolerantă! Am văzut că bărbaţii au mai multe puncte comune cu femeile decât s-a crezut în general, dar trebuie să acceptăm faptul că există multe diferenţe fundamentale de atitudine şi să ne străduim, cât putem, să fim tolerante în privinţa acestor diferenţe. Unii bărbaţi, însă, simt nevoia să-şi dovedească băr­băţia într-o asemenea măsură, încât ne sperie îngrozitor, în afara cazului în care îţi place acest tip de compor­tament (şi unor femei le place, într-adevăr!), cel mai bine este să-l eviţi.        Intr-o asemenea situaţie, nu putem spera ca toleranţa să rezolve problema.

        In concluzie, reţine faptul că şi bărbaţii pot fi neîncre­zători în propriile forţe, deşi s-ar putea să nu arate acest lucru. Dacă vei reuşi să le întăreşti consideraţia de sine (evitând linguşeala şi nesinceritatea), te vei simţi mult mai degajată în compania lor. Timiditatea se va reduce dacă vei putea să-ţi alungi neliniştea pricinuită de sexul bărbătesc; aminteşte-ţi că un bărbat este nevinovat până la proba contrară şi delectează-te făcând încercări interesante pentru a afla cum trăieşte cealaltă jumătate!