Omul este, de fapt, o colectie de ganduri. Aceasta colectie este structurata pe trei compartimente si anume ganduri care stocheaza trecutul, cele care stocheaza prezentul si in sfarsit cele care inmagazineaza planurile, iluziile, dorintele si asteptarile noastre legate de viitor.
In functie de volumul de ganduri, al fiecarui compartiment, cat si de frecventa cu care acestea ne asalteaza, oamenii se diferentiaza intre ei, formandu-se, astfel, trei categorii :
– categoria celor ancorati in trecut
– categoria celor pentru care viitorul conteaza
– categoria celor pentru care prezentul este cel mai important
Trecutul face parte din viata noastra. El, se poate spune ca, reprezinta samanta al carei rod il culegem in prezent. Spune-mi ce-ai insamantat, ca sa-ti spun ce vei culege, zice o vorba din popor, plina de talc si semnificatie. Asa este. Suntem produsul activitatii trecute. Daca actiunile noastre s-au indreptat in mod special spre activitatea profesionala si s-au facut eforturi mari in acest sens, rezultatele prezentului sunt pe masura. Daca, insa, ne-am neglijat viata personala, n-are rost sa ne mai intrebam, in prezent, de ce este asa. Raspunsul il cunoastem.
Daca trecutul reprezinta, pentru noi, piatra de temelie a prezentului, trebuie sa avem grija din ce material o facem. Daca alegem sa n-o facem, sau s-o facem superficial, si mai mult decat atat, din ceva ieftin, rezistenta ei se va vedea in prezent. Atunci va fi, insa, prea tarziu ca sa mai putem schimba ceva.
De aceea, dragul meu prieten, fii foarte atent la ce faci astazi si cu ce piatra lucrezi, pentru ca maine sa nu te intrebi de ce ai cautat-o pe cea mai ieftina. Asa cum spuneam, roadele trecutului le culegem astazi. Dar atat. Daca aceste roade nu sunt bune, va trebui sa le aruncam si sa plantam alte seminte. De data aceasta cu mai multa responsabilitate, pentru ca viitorul depinde de ceea ce facem astazi.
De multe ori aud cuvintele…” dac-as fi facut ”….sau ” dac-as fi invatat despre ”…sau ” cate as fi putut realiza daca ” ,daca , daca,…. doar fantome ale trecutului. Este prea tarziu sa ne mai gandim la asa ceva. Si foarte daunator. Aceste afirmatii nu fac decat sa ne intoarca in trecutul, pe care nu-l mai putem schimba, sa genereze sentimente de regret, de dezamagire, de nereusita si sa alimenteze dezvoltarea sentimentelor negative, care, vrem sau nu vrem, uneori ies la suprafata si ne acapareaza, exact ca lava unui vulcan.
Trebuie sa ne detasam de trecut. Este important sa ne concentram pe prezent. Viitorul vine oricum, iar felul in care va arata, depinde numai si numai de ceea ce facem astazi. De aceea, daca, in prezent, avem un plan foarte precis cu viata noastra, daca stim ce avem de facut, daca stim in ce directie vrem sa mergem, sau unde dorim sa ajungem, viitorul nu va mai fi o preocupare pentru noi. Si atunci intelegem ca nu trebuie sa mai consumam energie inutil, preocupandu-ne de viitor sau de trecut. Tot ceea ce trebuie sa existe pentru noi este PREZENTUL. Sau altfel spus……….” aici si acum ”.
Traieste in prezent si concentreaza-te asupra lui. Constientizeaza faptul ca de felul in care il construiesti, va arata viitorul tau. Poate fi mai bun sau mai rau, in functie de efortul si pregatirea ta de acum. Trebuie sa stii ce alegeri faci, sa ai puterea si curajul de a discerne si de a alege tot ce-i mai bun pentru tine. Si fa-o acum ! Nu mai amana ! Orice timp pierdut, sub o forma sau alta, iti va afecta viitorul.
Gandeste-te la relatia cauza-efect. Imagineaza-ti ca prezentul este ” cauza ”, iar viitorul ” efectul ”. Cauzele de astazi vor avea efecte maine. Un mare edevar, pe care, din pacate, nu intotdeauna il realizam. A intelege acest lucru, inseamna a-ti controla viata. Inseamna ca tot ceea ce faci, sa faci constient si nu manat de anumite sentimente, sau influentat de parerile si convingerile altora.
Trebuie sa te ghidezi dupa scopurile si obiectivele tale, dupa principiile si valorile in care crezi, dupa menirea pe care consideri ca o ai in viata. Tine drumul drept si, indiferent ce s-ar intampla, nu te abate de la el. Daca dai de un obstacol, incearca sa-l ocolesti. Daca nu poti s-o faci, da-l la o parte, dar in niciun caz nu te intoarce din drum. Ai pierde mult timp, iar respectul tau de sine va avea de suferit.
Asa cum, pe buna dreptate, afirma cineva, suntem, in viata, ca niste corabii. Mergi in directia vantului, dar nu te lasa purtat de acesta. Controleaza-ti corabia si opreste numai in porturile in care doresti tu. Vei intampina furtuni, cu care vei fi nevoit sa lupti. Dar intotdeauna, dupa o furtuna, marea este linistita. Profita de aceasta liniste si inainteaza cat se poate de mult.
Daca se rastoarna corabia, nu-i o tragedie. Vei inota si vei iesi la mal. Iti construiesti o corabie mai buna si vei pleca din nou. Asta inseamna forta interioara, determinare si dorinta de a invinge. Drumul pana la destinatie nu-i usor. Este presarat cu vartejuri, furtuni, si cate si mai cate. Nu poti ajunge, pana nu treci de aceste obstacole, pana nu castigi aceste lupte.
Trebuie vazuta partea buna a lucrurilor. Toate aceste incercari te intaresc, te fac mai puternic si mult mai increzator. Si vorba aceea…..” tot ce nu te omoara, te intareste ”.
Nu uita ! Tot ce conteaza se numeste PREZENT.
Pe curand,
Roxana Rohan