terapie-online-pentru-a-scapa-de-timiditate-11640 (1)

Nimeni nu poate spera să fie tot timpul încrezator în propriile forţe, dar cei mai mulţi am putea fi mai siguri de noi înşine decât suntem în realitate. Trebuie să aflăm care sunt motivele timidităţii noastre şi apoi sa perseverăm, într-un efort susţinut, pentru a ne învinge inhibitiile  şi a dezvolta ceea ce avem mai bun în noi. Fara încredere în noi înşine nu putem acţiona, cu maximă eficienţă pentru a ne mentine sanatosi şi pentru a-i înveseli şi încuraja pe cei din jurul nostru. Increderea şi fericirea merg mâna în mâna şi sunt de acord cu Robert Louis Stevenson ca „nu exista datorie pe care sa o neglijăm mai mult, ca datoria de a fi fericiţi”.

Priceperea de a ne cultiva încrederea în noi înşine are o importanţă covarşitoare, ea avand efect asupra tuturor lucrurilor pe care le înfăptuim. Cu toate acestea, multe persoane timide nu-şi acordă timpul necesar pentru realizarea acestui obiectiv, fiind incapabile să admită că dificultaţile pe care le întâmpină ar putea fi complet înlăturate, respectând o serie de norme practice, îndelung verificate.

Nu exista soluţii uşoare şi consider că ar fi inutil şi aş da dovada de lipsă de înţelegere, dacă aş sugera că oamenii ar trebui să-şi schimbe felul de a fi peste noapte sau să adopte rapid o altă atitudine. Există nişte legi care acţioneazâ în viata noastra cu aceeaşi precizie şi siguranţă ca şi legile matematicii. Dacă ţii seama de ele, rezultatele pot fi uimitoare, daca le ignori, poti muri de foame având de toate în jurul tău.

Oamenii timizi pierd atât de mult în viaţa şi mulţi dintre ei ar da orice ca să poata învinge acest handicap, numai să ştie cum să procedeze. Unii nu vor să recunoască faptul că sunt timizi,  nici macar faţă de ei înşişi. Alţii pretind că sunt timizi, când, de fapt, nu sunt, poate ca o scuză pentru că se sustrag de la vreo activitate care nu le face plăcere. Este important să fim cinstiţi cu noi înşine în această problemă, ca în toate situaţiile de altfel, dar nu este întotdeauna uşor.

Timiditatea se refera la relatia cu alte persoane. Nu suntem timizi cu cainele sau pisica favorita, desi putem fi timizi cu copiii. Nu suntem timizi cand suntem singuri.

Cred ca trebuie să acceptăm faptul că ne simţim timizi, deoarece suntem neliniştiţi cu privire la parerea celorlalţi oameni despre noi. Aşadar, timiditatea presupune, se pare, un sentiment de inferioritate în anumite privinte, iar tratamentul se bazează pe învingerea acestui sentiment şi crearea respectului de sine.

Exista  persoane  care se considera timide şi recunosc ca le lipseşte respectul de sine, dar nu toate.Altele spun ca se consideră având un statut oarecum special, şi fiind chiar superioare semenilor lor, şi că sunt timide pentru că nu vor să-şi deterioreze imaginea. Poate greşesc, dar nu aş numi aceasta timiditate. Aş fi tentată sa cred ca o persoana care se teme că nu i se acordă un credit suficient pentru calitaţile şi cunoştinţele sale s-ar putea simţi, într-o anumita măsură, nesigură.

Imaginaţi-vă că sunteţi aşa cum aţi dori să fiţi

Este o metoda eficienta si uimitoare, similara „Tehnicii Substituirii”, dar poate fi folosită pentru a vă pregăti în prealabil să faceţi faţă unor eventuale situaţii care v-ar putea tulbura.

Puterea autosugestiei acţionează ca un miracol, numai că nu este vorba nicidecum de un miracol. Avem de-a face pur şi simplu cu nişte legi ale naturii care se aplică în mod normal, întrucât nu sunt blocate. Se întâmplă exact ca în matematică. Principiul este foarte sigur  şi dacă ajungem la un rezultat greşit, aceasta se întâmplă pentru că noi nu l-am aplicat cum trebuie.

Metoda funcţionează cu precizia unui computer; introduceţi sugestiile pozitive şi nu puteţi da greş. Numai atunci când computerul este defect apar probleme!

Incercati aceasta metoda- sa va imaginati ca sunteti asa cum va doriti si ca  aveti deja rezultatele la care sperati si purtati-va ca si cand acest lucru s-ar fi intamplat. Atitudinea pe care o emanam este alta,  atitudinea unui invingator. După ce aţi practicat această metodă de câteva ori cu succes, veţi căpăta încredere în rezultatele sale şi veţi dobândi o mai mare siguranţă de sine. Dacă nu va aşteptaţi să reuşiţi, îndoilelile vă pot zădărnici planul. Este vorba doar să vedem cum acţionează aceste legi în viaţa noastră de zi cu zi, pentru a scăpa de îndoieli şi a ne strădui să folosim puterile uimitoare cu care am fost înzestraţi. Aşa cum am spus şi în introducere, a nu le folosi înseamnă să mori de foame având de toate în jurul tău.

Daca constientizati aceasta dorinta de schimbare , daca nu stiti exact de unde sa incepeti cel mai bine este sa va adresati specialistilor, psihoterapeutilor, care prin metodele si tehnicile terapeutice utilizate, va vor invata sa scapati de timiditate si sa deveniti eficienti in viata de zi cu zi si invingatori in obiectivele pe care vi le propuneti.