cabinet

Psihoterapia nu este nicidecum pentru ‘’nebuni”, cum încă se mai spune la noi, ci mai degrabă pentru oamenii sănătoşi, lucizi care simt şi văd foarte bine că viaţa lor nu este aşa cum şi-ar dori să fie.

Relaţia terapeut – client este bazată, ca  toate celălalte relaţii pe care le avem, pe echilibrul între a da şi a primi. Din experienţa mea, am învăţat că, urmărind permanent să menţinem acest echilibru, avem o mai mare satisfacţie a vieţii.

Psihoterapia este un proces în care terapeutul şi clientul discută despre foarte multe probleme, cum ar fi evenimente, experienţe, amintiri, în scopul obţinerii unor schimbări pozitive astfel încât clientul să îşi poată trăi viaţa mai bine, mai autentic, mai din plin decât a făcut-o până atunci…

Ştiu că este destul de greu să vorbeşti unui străin despre cele mai sensibile probleme, gânduri şi sentimente pe care le ai. Însă, uneori, să-i vorbeşti unui om pe care abia l-ai cunoscut, poate fi mult mai bine decât să vorbeşti cu cineva din familie sau unui prieten apropiat. Te poţi simţi mai liber şi esti sigur că va înţelege. Încearcă să spui ce te apasă, iar un bun terapeut te ajută să înţelegi care este originea acestor gânduri şi în ce fel te afectează în prezent.

În urma efortului fiecăruia dintre noi se arată pas cu pas şi rezultatele. Acestea apar inevitabil… astfel ajungem  ca tu să îţi trăiesşti  viaţa şi nu invers.

Terapia presupune un efort constant, deoarece este necesar să schimbi spaţiul interior. Am învăţat să trăim într-un anumit fel şi asta, deşi e greu de crezut, îţi oferă un confort. Este ca şi cum nu  mai plecam nicăieri în lume pe clasicul motiv ‘’nicăieri nu e ca acasă’’. Ca să pleci în călătorie, mai întâi te gândeşti ce loc îţi doreşti să explorezi, faci rezervări, pregăteşti bagajul şi iei cu tine doar ce este necesar, nu tot ce ai in casă. Toate acestea presupun, totuşi, un efort minim. Nu poţi face nimic fără efort. Iar la întoarcerea acasă, te simţi încărcat de energie, vezi lucrurile mai liniştit,dintr-o altă perspectivă.

Una din cele mai dificile sarcini este să înfrunţi adevărul despre propriile dependenţe, obiceiuri auto-distructive, propria agresivitate şi esecurile personale. Uneori e foarte greu să-ţi apreciezi şi succesul, bunătatea interioară şi dorinţa de a fi iubit. E important să vorbeşti despre toate acestea, altfel vei rămâne blocat şi nu vei putea înainta.

Pe curând,

                   Roxana Rohan