respect

Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relaţiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de linişte, în locurile ferite de agitaţie, când ne dăm seama că, ştiind diferenţa dintre bine şi rău, am făcut binele, oferindu-ne admiraţia noastră.

Cuvântul respect înseamnă atât de multe lucruri şi poate influenta viaţa oricărei persoane, de aceea e important să ştim cum trebuie abordată această problemă. Respectul are două mari aspecte. Respectul de sine care vine din interior şi respectul social, ce vine din partea celorlalţi. Niciodată respectul celorlalţi nu vine înaintea respectului de sine. Felul în care TU te respecţi pe tine… determină nu doar respectul celor din jur ci aşa cum vei vedea, toate rezultatele tale din viaţa de zi cu zi, sunt strâns legate de respectul pe care tu ţi-l acorzi ţie.

Eu consider că totul porneşte de la noi, că noi putem lua decizii care să ne influenteze mai apoi viata, în bine sau in rău, de aceea susţin că respectul de sine se află pe primul loc. Acest tip de respect este unul care poate genera  o viaţă armonioasă, dar si nevroze, dezamăgiri ori subestimări, pe de altă parte.

Acest comportament (de a ne respecta pe noi înşine) se cultivă încă din copilărie însâ poate fi dezvoltat şi în timpul vieţii, dacă realizezi că lipsa respectului de sine nu aduce nimic bun. Importanţa acestei însuşiri este foarte mare întrucât,  fără aceasta, respectul faţă de ceilalţi sau respectul celorlalţi fată de noi nu se poate forma. Din păcate exista multe situaţii în care femeile (in general) nu sunt multumite de corpul lor si astfel se creează numeroase stări depresive, comportament ce pune viaţa in pericol (tentative disperate de a-si schimba infăţişarea), consumul de alcool , droguri, etc. deoarece doresc sa scape de această stare de nemulţumire continuă vizavi de propriul corp.

Odata cu frecvenţa acestor stări, creşte şi lipsa respectului şi a frazelor de genul “eu nu merit”, “ea e mai bună, eu nu sunt în stare”,”nu m-ar alege niciodată pe mine”. Acest gen de afirmaţii sunt adesea întipărite în mintea oamenilor care sunt nemulţumiţi de propria persoană şi, astfel, această nemulţumire se răsfrânge şi în exterior.

Chiar dacă nu ne dăm întotdeauna seama, respectul celorlalţi vizavi de noi este influenţat de respectul de sine. O persoană nemultumită de corpul sau felul său de a fi nu va ajunge încrezătoare, exteriorizată, sociabilă si, din păcate, părerea celorlalţi despre tine va fi influenţată de aceste comportamente.

În prezent lumea este tot mai dură şi mai critică şi, deşi nu ne dorim, mulţi îşi vor exprima părerile despre persoana noastră, păreri ce pot fi şi eronate. În astfel de situaţii, o persoană ce se respectă şi se iubeşte aşa cum este se va “apăra” cu cele mai puternice argumente şi va avea grija ca, în fiecare zi, să îşi scoată în evidenţă calităţile, nu să îşi plângă de milă din cauza defectelor sau a situaţiilor în care se află. A te plânge mereu, înseamnă a nu face faţă, iar o persoană care emană mereu această imagine, nu are cum să fie respectată, deoarece îşi arată nemulţumirea pe care o are faţă de ea, din moment ce nu face faţă contextelor în care se află.

Pe lângă aceste două forme pe care le îmbracă respectul, mai există şi cea de-a treia,respectul faţă de cei ce ne înconjoară.Acesta este foarte uşor de “obţinut” dacă îţi respecţi propria persoană, dacă ai reuşit să te accepţi şi să te respecţi pe tine aşa cum eşti.Se spune că noi suntem cei mai mari critici ai propriei persoane,deci calităţile + defectele celorlalţi vor fi mult mai uşor de acceptat.

În final, imi permit sa afirm ca respectul de sine este cel mai important, şi fără de acesta nu putem evolua simţindu-ne bine în pielea noastră. Celelalte forme ale respectului vor veni de la sine!

Poţi începe şi tu să te respecţi şi să treci la acţiune repetându-ţi zilnic:

“Mă respect și știu că merit tot ce e mai bun de la viață!“

Pe curând,

Roxana Rohan