critica_530-700-x-300

Creierul nostru este un organ surprinzator de complex- mult mai complex decat orice supercalculator. Descoperirea subtilitatilor functionarii creierului nostru poate fi un subiect caruia noi, psihologii sa ii consacram intreaga cariera. Oricat de enigmatica se poate dovedi mintea umana, apreciindu-i complexitatea, vom putea controla milioane de ganduri pe care le avem in fiecare zi. Psihologia pozitiva ne permite sa recuperam o parte din puterea pe care intelectul nostru o are asupra vietii noastre de zi cu zi prin modificarea modului prin care tragem concluziile.

Cateodata ne putem da seama de punctele noastre forte observandu-ne slabiciunile sau defectele. Exista un lucru in viata ta pe care ceilalti ti-au spus intotdeauna ca trebuie sa il imbunatatesti, sa-l sporesti, sa-l reduci sau sa-l schimbi cumva?

Daca este asa, ai incercat vreodata sa schimbi acest lucru si cat de greu ti-a fost?Ai descoperit ca pur si simplu nu poti fii ceea ce vor altii?

Ceea ce se intampla aici este ca tu incerci sa schimbi o insusire innascuta, un punct foarte personal, un lucru extrem de dificil de facut si o idee neinspirata. O abordare diferita, una pe care as recomanda-o , este sa luam comentariile facute de altii si sa identificam gandul din spatele lor. Apoi sa deslusim ceea ce se intampla cu adevarat si sa vedem daca putem sa reformulam aceasta problema si sa o repunem intr-un mod pozitiv. Pentru ca, daca poti sa gasesti o solutie constructiva pentru acest “defect”, care in realitate este un punct forte folosit prea putin, atunci vei descoperi cu siguranta ca vei avea parte de un plus de fericire si de succes in toate domeniile vietii tale. De exemplu:

  • Daca ti s-a spus vreodata ca trebuie sa fii mai “dur” , poate ca unul dintre punctele forte este empatia
  • Daca ti s-a spus vreodata ca trebuie sa ramai concentrat pe o singura sarcina, poate ca unul dintre punctele tale forte este creativitatea
  • Daca ti s-a spus vreodata ca esti prea incapatanat, poate ca unul dintre punctele tale forte este perseverenta.

Un alt mod de a-ti identifica punctele forte este sa te gandesti daca exista lucruri pentru care ai fost intotdeauna sau de multe ori apreciat sau daca exista sarcini pe care alti oameni te roaga adesea sa le faci. Desi in anumite situatii acest lucru ar putea fi frustrant, el poate fi luat ca un compliment. Intreaba-te: ” De ce oamenii ma roaga intotdeauna sa ma ocup de organizare/ sa inchei procese-verbale/ sa coordonez proiectele/ sa ies in fata si sa ma adresez tuturor?” Si raspunsul este, probabil, pentru ca ei vad in tine calitati de care poate ca tu nici nu esti constient . Observand din nou lista anterioara a defectelor, cauta teme sau modele de complimente sau rugaminti. Poti identifica in acestea ceva care sa iti reflecte calitatile? Daca da, iti poti imagina cum ai putea sa folosesti aceste puncte forte sau cum ai putea sa te bucuri mai mult de aceste activitati?

Daca intampini greutati in autoevaluare si ai nevoie de ajutor pentru a te cunoaste mai bine, pentru a-ti descoperi abilitatile si resursele, nu ezita sa ma contactezi pentru a-ti oferi suport si sprijin in a-ti duce la indeplinire obiectivele stabilite!

Pe curand!