Am decis astazi sa continui sa scriu despre iubirea de sine pentru ca este un subiect pe cat de vehiculat, pe atat de greu de inteles. Am simtit ca l-am tratat insuficient, pentru ca remarc ca este greu de acceptat si mai ales de pus in practica.

Consider ca iubirea de sine este nucleul unei vieti sanatoase. Si ma refer atat la sanatatea mentala, dar si la sanatatea fizica, pentru ca lipsa iubirii de sine poate sa provoace atat suferinta psihologica, dar si suferinta a trupului.

Iubirea de sine,egoismul si narcisismul sunt lucruri total diferite.
Iubirea este despre a darui si a primi, daca nu poti sa ai suficienta grija , nu iti poti acorda suficienta atentie si nu poti vorbi despre tine doar cu cuvinte frumoase cel mai probabil nu vei putea face asta nici fata de ceilalti.Cred ca fiecare a auzit vorba care spune ca nu ii poti iubi pe ceilali daca nu te poti iubi intai pe tine.
Iubirea infloreste de fiecare data cand o daruim dar mereu incepe cu “mine”, noi suntem singurii responsabili pentru viata noastra , pentru alegerile si faptele noastre deci nu trebuie sa ne negliam absolut deloc.
Iubirea de sine este esentiala.

A te iubi pe tine insuti inseamna ca poti sa fii liber – liber in simtire, in gandire, sa ai pareri, , liber  in deciziile pe care le iei, in alegerile pe care le faci, in responsabilitatile pe care ti le asumi.

 Iubirea de sine se construieste inca din copilarie, o data cu dragostea neconditionata pe care o primesti de la parinti, o data cu incurajarile, laudele, imbratisarile si sustinerea acestora. O data cu primele succese, dar si cu primele esecuri din care inveti o lectie constructiva.

Posibil ca nu multi dintre parintii nostri s-au gandit la dezvoltarea noastra psihologica armonioasa si poate ca nu au reusit sa ne ofere tot ceea ce copilul din noi ar fi avut nevoie. Multi dintre ei s-au gandit probabil ca daca ne ofera hrana si suport material este suficient…asa au crezut ei, asa au stiut, au facut ceea ce au putut ei mai bine la momentul respectiv. Fiecare dintre noi a avut momente cand s-a intristat la gandul ca nu a primit ceea ce era cel mai important – hrana sufletului. Este firesc, fiecare dintre noi a avut momente de revolta, de furie pentru ca nu a primit mai mult. Uneori poate fi comod sa ii invinovatim pe parinti sau pe ceilalti pentru nefericirea noastra, sa credem ca ei sunt resposabili pentru mare parte din raul care ni se intampla. Poate fi comod, dar nu este si productiv. Nu ajuta la nimic. Te complaci in situatie si…atat!

Pentru a merge mai departe si pentru a-ti construi singur fericirea este  important sa schimbi viziunea, sa incerci sa te desprinzi de trecut si sa privesti in perspectiva, sa te gandesti la cine esti TU, la ce iti doresti TU, la ce poti face TU pentru tine, pentru viata ta, pentru viitorul tau. Poate ca nu stii de unde sa incepi, cum sa faci sau ce sa faci si nici nu pot sa spun ca este usor. Dar merita sa incerci si sa incepi de undeva. Ideile si resursele vor veni de indata ce ti-ai stabilit un obiectiv.

Numai cunoscandu-te vei putea sa schimbi ceva. A te cunoaste pe tine insuti inseamna in primul rand a fi atent la tine, a fi constient de ceea ce esti, de ceea ce iti doresti de la tine, de la viata ta. Daca ti se pare ca viata ta nu merge in directia buna, daca te simti apasat, trist, nefericit, impovarat, opreste-te putin, stai de vorba cu tine, asculta-te. Cine esti tu? Ce iti doresti sa faci cu viata ta? Ce te opreste sa faci ce vrei cu viata ta? Este important sa stii ca orice problema are o rezolvare, chiar daca vorbim de o rezolvare rapida sau de una care implica eforturi sustinute pentru perioade mai lungi de timp sau chiar ani.

Fericirea sau nefericirea, sanatatea sau boala, bogatia sau saracia, frumusetea sau uratenia depind de tine Da, poate fi mai usor sa gasesti vina in exterior, in familie, in prieteni, in colegii de serviciu sau in sefi, in lume si viata in general. Intreaba-te atunci cand esti nefericit daca te ajuta la ceva sa te lamentezi? Schimba cineva ceva pentru tine? Intreaba-te ce poti face TU ca sa schimbi lucrurile, nu sta la mana celui de langa tine, nu astepta ca partenerul sau partenera sa iti asigure tot ceea ce ai tu nevoie.

 Opreste-te cateva minute si gandeste-te la viata ta,  la ce iti place la tine, la lucrurile care te fac sa fii mandru de tine, la lucrurile care iti ies bine, la ce te face fericit in fiecare zi, la ce te face sa zambesti sau sa razi in hohote, la ce te face sa simti ca traiesti.

Gandeste-te si la lucrurile care nu iti plac in viata ta…poate fi relatia cu tine, cu partenerul tau, cu job-ul tau…Perfect, este important sa le recunosti, sa le accepti si apoi sa stabilesti cum ai vrea sa arate lucrurile pentru a fi mai fericit cu tine, pentru a avea o relatie mai buna cu tine, pentru a te respecta si a te iubi mai mult.

 Cu totii iubim oamenii increzatori si plini de carisma. Aceasta este o dorinta din subconstientul nostru si nu putem face nimic contra ei. Compasiunea este importanta, dar de obicei oamenii vorbesc si isi deschid sufletele in fata celor care sunt increzatori .

Cand te iubesti arati mai bine, asta pentru ca te concentrezi pe punctele tale forte in loc sa vezi imperfectiunile. Multi avem imperfectiunile noastre dar multora nu le pasa de ele. Pentru ca atunci cand te iubesti stii ce meriti. Cand te iubesti nu ai accepta niciodata sa fii tratat altfel decat cu iubire, nu vei fi niciodata jignit sau nerespectat intr-o relatie si acest aspect este un lucru foarte important pentru o viata de familie fericita si sanatoasa.Sa lasam sentimentele precum vina, rusinea si furia sa se dizolve. Invitam in viata noastra responsabilitatea, creativitatea si puterea.

 Poate ca vei avea nevoie de sprijin in demersul tau. Cauta-l  in relatia cu un psihoterapeut, cu un grup de suport.  Dar ai incredere ca merita sa cauti in tine pentru a ajunge la… IUBIREA DE SINE.