ceartaO mulţime de oameni nefericiţi continuă să facă ceea ce fac, chiar dacă ştiu că aceasta este cauza nefericirii lor.

O mare parte din acest comportament uzual provine de la un mic cuvant  – “TREBUIE”. Fiecare dintre noi are responsabilităţi pe care este bine să le respecte şi, de fapt, o mare parte din fericirea noastră reală în viaţa provine din respectarea angajamentelor în familie, în muncă şi în comunitate. Pe de altă parte, la un moment dat, cu toţii ajungem să ne confruntăm cu o serie de “trebuie”, care ne obosesc… – acele preocupări urgente care, la a doua privire, s-ar putea să nu fie chiar aşa importante.

Acestea sunt vocile pe care le purtăm din copilărie: “ Trebuie” să  mănânci tot, nu “ trebuie”  să îi răspunzi nepoliticos  bunicii …Deseori acestea nu sunt propriile noastre reguli, ele aparţin altcuiva – mamei noastre, profesorului…. tatălui. Şi cu toate că pot fi reguli folositoare, pot acapara de asemenea inutil timpul şi energia noastră, împiedicându-ne să facem lucrurile care ne fac fericiţi.

Fă o listă cu toţi aceşti  “trebuie” din viaţa ta. Gândeşte-te când ai început să priveşti o activitate ca pe ceva ce “trebuie” făcut şi cine a încurajat acest lucru. Apoi trage o linie peste “trebuie” care nu mai are sens pentru tine, peste toate acele obligaţii de mult expirate. Străduieşte-te să îi rezişti lui “trebuie” ori de câte ori apare. Poţi începe chiar de astăzi să îţi creezi noi tipare ce se potrivesc mai bine în viaţa ta şi scopurilor tale prezente.

Alcătuieşte o listă cu activiţăţi ce induc fericirea şi începi să le planifici tot mai des în programul tău. Fă-ţi timp pentru “ happy hour” . Pentru mine o “happy hour” este atunci când petrec 60 de minute implicându-mă în orice activitate pe care o consider plăcută şi satisfăcătoare. Nu este nevoie să aştepţi o ocazie  specială pentru a te bucura. Chiar şi în perioadele aglomerate, asigură-te că îţi rămâne un răgaz ( preferabil cel puţin câteva minute pe zi, fără nicio distragere), pe care să-l petreci pe cont propriu. Concentrează-te asupra relaxării, reflectând asupra găndurilor şi sentimentelor tale şi revizuind ziua anterioară şi zilele ce vor veni. Foloseşte acest timp pentru a afla mai multe despre tine şi pentru a te pregăti în mod pozitiv. Fă-ţi o obisnuinţă din a-ţi acorda acest timp recreativ în viaţa ta şi vei vedea că în curând “nu trebuie” să aştepţi după-amiaza de vineri  pentru a avea o “happy hour”.

Renunţă la “TREBUIE”  şi lasă lumea să te cunoască aşa cum eşti , nu cum crezi că ar trebui să fii, pentru că mai devreme sau mai târziu, dacă te dai drept altcineva, vei uita la un moment dat să îţi mai joci rolul si atunci ce vei mai face?

Pe curând,

                  Roxana Rohan